Nepilnu nedēļu pirms Eirovīzijas dziesmu konkursa Norvēģijas galvaspilsētā Oslo, Latvijas Televīzija publiskojusi balsošanas nosacījumus, kas paredz, ka šogad rezultātu noteiks ne tikai skatītāju, bet arī žūrijas balsojums proporcijā 50:50.

Foto galerija

Balsošanas noteikumi mainīti saskaņā ar konkursa organizatoru lēmumu. Latvijas žūrijas vārdi tiks atklāti pusfināla laikā. Balsojums sāksies jau pirms pirmās dziesmas un noslēgsies 15 minūtes pēc pēdējās dziesmas izskanēšanas.

Latvijas Televīzijas 1. kanāls (LTV1) tiešraidē translēs gan abus pusfinālus (25. maijā – 1. pusfinālu, 27. maijā – 2. pusfinālu), gan finālu (29. maijā). Katrā pusfinālā startēs 17 dziesmas, no kurām 10 kvalificēsies finālam. Latvija varēs balsot par 1. pusfinālu, kurā piedalīsies Aisha, kā arī par finālu. Visu koncertu sākums – plkst. 22:00.

TV programma

Balsot varēs gan ar telefona zvanu, gan īsziņu starpniecību.

Balsošanai pa telefonu būs jāzvana uz numuru 905025-XX, kur pēdējie divi cipari ir dziesmas kārtas numurs (piemēram, 905025-01 vai 905025-12 utt.). Savukārt balsošanai ar īsziņu palīdzību tās būs jāsūta uz numuru 1863, tekstā norādot tikai un vienīgi dalībnieka kārtas numuru. Par balsošanas noteikumiem skatītāji tiks informēti arī raidījuma laikā. Maksa gan par zvanu, gan īsziņu būs 0.30 lati.

25. maija vakarā par iekļūšanu finālā sacentīsies šādas valstis (uzstāšanās secībā):

1. Moldova (Sunstroke Project&Olia Tira, "Run Away"
2. Krievija (Peter Nalitch&Friends, "Lost And Forgotten")
3. Igaunija (Malcolm Lincoln, "Siren")
4. Slovākija (Kristina Pelakova, "Horehronie")
5. Somija (Kuunkuiskaajat, "Työlki Ellää")
6. Latvija (Aisha, "What For?")
7. Serbija (Milan Stanković, "Ovo Je Balkan")
8. Bosnija un Hercegovina (Vukašin Brajić, "Thunder And Lightning")
9. Polija (Marcin Mroziński, "Legenda")
10. Beļģija (Tom Dice, "Me And My Guitar")
11. Malta (Thea Garrett, "My Dream")
12. Albānija (Juliana Pasha, "It's All About You")
13. Grieķija (Giorgos Alkaios&Friends, "OPA")
14. Portugāle (Filipa Azevedo, "Há Dias Assim")
15. Maķedonija (Gjoko Taneski, "Jas Ja Imam Silata")
16. Baltkrievija (3+2, "Butterflies")
17. Īslande (Hera Björk, "Je Ne Sais Quoi")

Jau ziņots, ka Latvijas pārstāve Aisha uz Oslo devās divas nedēļas pirms konkursa norises un šobrīd norsinās intensīvi sagatavošanās darbi pirmajam pusfinālam.

Kā ziņo LTV delegācijas vadītāja Iveta Lepšeko, mēģinājumu procesā izmēģināta Eirovīzijas konkursa norises vieta – "Telenor" arēnas skatuve, apgūta gaismu partitūra un tehniskais aprīkojums. Aisha un pārējās meitenes piedalījušās daudzās preses konferencēs, sniegušas intervijas radio, televīzijās un interneta portālos.

"Tomēr Eirovīzijas konkursa priekšrocība ir arī plašā sociālā programma, kuras mērķis ir iepazīstināt dalībniekus ar konkrētās zemes un tautas tradīcijām. Norvēģija šai ziņā ir īsta pērle, kuras krāšņumu no sirds apbrīno visu 39 Eirovīzijas dalībvalstu delegācijas," stāsta Eiovīzijas nacionālās atlases projekta vadītāja un Latvijas delegācijas vadītāja vienā personā Iveta Lepeško.

Par vienu no spilgtākajiem pārdzīvojumiem viņa min piedalīšanos Norvēģijas Konstitūcijas dienas svinībās 17. maijā. "Pēc redzētā un piedzīvotā varu droši teikt, ka 17. maijs nav tikai kalendāra svētki, bet patiesi norvēģu tautas svētki. Diena, kad katrs sevis cienošs pilsonis savu valsti godina, uzvelkot tautas tērpu, asarām acīs dziedot himnu pie karaļa pils un izejot ielās ar karodziņu rokās, smaidu sejā un patiesu mīlestību sirdī," stāsta I. Lepeško.

Īstu aizkustinājumu Latvijas pārstāves guvušas, apmeklējot Snaroya bērnudārzu un skolu: "Bērni bija tā satraukušies, mūs gaidot, un sagatavojušies tā, ka jutāmies pa īstam saviļņotas... Par godu Aishai, bērni bija pat iemācījušies viņas dziesmu 'What For?' - dzirdot to mazo balstiņu izpildījumā, tiešām skudriņas skrēja... Tāds sirds siltums no pilnīgi svešiem cilvēkiem sniedza milzīgu enerģijas lādiņu visām nākamajām dienām," saviļņojumu neslēpj Lepeško.

Cilvēku skaita ziņā šī ir mazākā delegācija kopš Latvijas iesaistīšanās Eirovīzijas konkursā: to veido Aisha, viņu pavadošās dziedātājas - Rīgas Gospelkora dalībnieces (mūziķe Raili Orrava, Katrīna Cīrule, Madara Kačoreka un Lāsma Ivansone), bet Latvijas Televīziju tajā pārstāv Eirovīzijas nacionālās atlases projekta vadītāja Iveta Lepeško un LTV režisore Zita Kaminska. Uz Aishai liktenīgo pusfinālu ieradīsies arī dziesmas teksta autors Guntars Račs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!