Foto: LETA

"Manuprāt, šobrīd jaunajiem dziedātajiem visam ir jānotiek ātri. Mūsdienu bērniem trūkst pacietības. Jaunos dziedātājus ļoti agri noliek uz lielajām skatuvēm, ļoti agri dod dziedāt lielās partijas, netiek dots laiks pieļaut savas kļūdas, ir pārāk īss laiks apzināties sevi un saprast, kādu vēstījumu nest publikai," uzskata pasaules opermūzikas zvaigzne, mecosoprāns Elīna Garanča.

Viņa šajās dienās viesojas dzimtenē, lai ierakstītu jaunu albumu kopā ar Maestro Raimondu Paulu, bet 29. jūnijā Dzintaru koncertzālē notiks koncerts kopā ar izcilo krievu baritonu Dmitriju Hvorostovski. Kopā ar operas māksliniekiem muzicēs arī Kauņas Simfoniskā orķestris ar Konstantīnu Orbeljanu pie diriģenta pults. Zināms, ka koncertā viesosies arī Raimonds Pauls.

Atceroties laiku, kad viņa kā jaunā dziedātāja ar žilbinošiem panākumiem piedalījās dažādos starptautiskos konkursos, Elīna Garanča stāsta, ka kopā ar mammu (vokālo pedagoģi Anitu Garanču – red.) vēlējušās paskatīties, kas pasaulē notiek. "Es bija gatava pēc pirmā raunda doties atpakaļ mājās. Toreiz man bija šoks par iznākumu."

"Otra izteikta tendence, kas mūsdienās ir visur klātesoša – nepārtrauktā notikumu dokumentācija. Es neatceros, kad pēdējo reizi bija koncerts, kurā nebūtu kameras un ieraksta mikrofoni. "Lielais brālis", kas tevi pastāvīgi vēro. Jaunajiem dziedātājiem nav dots laiks mierīgi augt," saka dziedātāja.

"No otras puses tas ir ļoti interesanti, jo aizvien pieaug iespējas. Nopietnas, lielas partijas jaunajam dziedāt ir saviļņojoši, bet ir arī tādi, kuri salūzt šī spiediena un uzmanības dēļ. Ir jāprot tam pielāgoties."

Par uzstāšanos kopā Dmitriju Hvorostovski Elīna Garanča pauž neviltotu prieku, jo tā ir arī iespēja no pieredzējušās zvaigznes mācīties.

Foto: DELFI

Viņa pirmo reizi par Hvorostovski uzzinājusi, skatoties BBC "Cardiff Singer" konkursa norisi. Tolaik abas ar savu mammu spriedušas, ka tas ir dziedātājs, kurš dzied ar visu savu būtību, ķermeni un pat apģērbu.

Pirmā sadarbība abiem dziedātājiem notika pagājušā gada rudenī Hvorostovska īstenotajā projektā "Hvorostovskis un draugi". Kopīgā uzstāšanās notika Kremļa koncertzālē. Latviešu dziedātāja uzreiz piekritusi Hvorostovska aicinājumam piedalīties projektā.

Šī projekta laikā izcilais krievu baritons ir paspējis koncertēt gan ar Renē Flemingu, gan Sondru Ravaovsku, Sumi Jo, Izdaru Abdrazkovu un citiem augstu vērtētiem operas māksliniekiem.

Dzintaru koncertzālē abas operas zvaigznes dziedās Verdi, Bellīni, Bizē, Čaikovska un citu komponistu ārijas un duetus. Programma veidota abiem mūziķiem viens otram iesakot skaņdarbus, tāpēc, citējot Hvorostovski, tā veidotā "kā salāti, kuros salikts viss".

Foto: DELFI

Pēdējo gadu laikā Elīna Garanča Latvijā koncertē reti. 2015. gada decembrī uz Latvijas Nacionālās operas skatuves notika viņas solokoncerts koncerts, kas bija veltīts viņas mātes – pazīstamās vokālās pedagoģes Anitas Garančas – piemiņai. Savukārt šoruden, 18. septembrī, Latvijas Nacionālajā teātrī notiks komponista Raimonda Paula un dziedātājas radošās sadarbības vakars – koncerts "Baltās paslēpes", kurā skanēs tieši Elīnai Garančai komponētas dziesmas ar Vizmas Belševicas dzeju.

Biļetes uz koncertu var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!