Foto: AFI

Latvijas operdziedātāja Elīna Garanča 26. janvārī Kannās saņems MIDEM klasiskās mūzikas balvu kā gada labākā dziedātāja, raksta ārvalstu prese.

Pavisam MIDEM balvu saņems četri mūziķi – Elīna Garanča, vācu baritons Kristians Gerhāers, kurš atzīts par gada labāko dziedātāju, kā labākā instrumentāliste balvu saņems pianiste Angela Hjūita no Kanādas, bet par mūža ieguldījumu klasiskajā mūzikā tiks godināta pazīstamais itāļu soprāns Mirella Freni. Savukārt balvu kā gada ierakstu kompānija saņems studija "Naïve".

MIDEM (Marché International du Disque et de l'Edition Musicale) ir pasaulē lielākā mūzikas industrijas izstāde, kas Kannās norisinās jau kopš 1967. gada. Klasiskās mūzikas balva izstādes ietvaros tiek pasniegta kopš 2005. gada. 2010. gada MIDEM Kannās norisinās no 24. līdz 28. janvārim.

Jau ziņots, ka jau sesto gadu MIDEM ietvaros ir arī Latvijas stends, ko tradicionāli organizē Latvijas Mūzikas informācijas centrs.

Vērienīgajā gadatirgū Latvijas mūzikas industriju un mūzikas kultūru pārstāvēs VSIA "Latvijas koncerti", SIA "Platforma Rekords", Latvijas Radio Skaņu ierakstu studija, Mūsdienu mūzikas centrs un festivāls "Rīgas Ritmi", kā arī Latvijas Komponistu savienība un Latvijas Mūzikas informācijas centrs visai plašā darbības veidu un žanru amplitūdā - no klasikas un džeza līdz popmūzikai un elektroniskajai mūzikai, no atsevišķu mākslinieku promocijas, koncertu un festivālu organizācijas iniciatīvām līdz radio aktivitātēm un studiju darba piedāvājumam, kā arī no skaņu ierakstu produkcijas līdz mūzikas digitālai izplatīšanai.

Latvijas Mūzikas informācijas centrs "Midem" izstādes apmeklētājiem piedāvās informatīvu izdevumu ar kompaktdisku "Music in Latvia 2009", kas veltīts mūziķiem, kā arī komponistam Ādolfam Skultem un divkārtējai "Unesco Rostrum" - starptautiskas raidorganizāciju sacensības uzvarētājai komponistei Santai Ratniecei.

Izstādē tiks piedāvāts arī Skultem veltītais Mūzikas informācijas centra jaunizdevums ar 5. un 6.simfonijas vēsturiskiem ieskaņojumiem Aleksandra Viļumaņa vadībā, tāpat arī ceturtais sērijas "Native Music/ Traditional/ Folk/ World-music/ Latvia CD" izdevums, kas sniedz ieskatu nesen izdoto folkloras ieskaņojumu klāstā, ko sarūpējuši "Upe tt", "Lauska", "Iļģi", Pasaules mūzika un Latvijas Zinātņu akadēmijas izdevniecība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!