Foto: Publicitātes foto

29. jūlijā plkst. 20 Rīgas Sv. Pētera baznīcā programmā "Ziemeļitālijas apgarotie. Daniēle Rokato un kontrabasi" klausītājiem būs unikāla iespēja dzirdēt vienu no pasaules izcilākajiem kontrabasa spēles virtuoziem Daniēli Rokato (Daniele Roccato) kopā ar kontrabasu oktetu "Ludus Gravis". Koncerts notiks Starptautiskā Introvertās mākslas festivāla "Ad Lucem" ietvaros, kura programmā šogad ir gan unikāli koncerti pilsētas vidē un Rīgas koncertzālēs, gan radošās darbnīcas un meistarklases, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Festivālam īpaši veidotajā laikmetīgās kamermūzikas programmā kontrabasa spēles virtuozs Daniēle Rokato kopā ar saviem kolēģiem no Itālijas kontrabasu okteta "Ludus Gravis" atskaņos dažādu kontinentu komponistu mūziku – koncertā skanēs Džona Keidža, Arvo Perta, Sofijas Gubaiduļinas un Daniēles Rokato darbi, kā arī bolīviešu komponista Edgara Alandias Concerto Grosso pasaules pirmatskaņojums un Terija Railija (Terry Riley) slavenā skaņdarba "In C" speciāli ansamblim "Ludus Gravis" veidotā versija "In D".

Pateicoties neparastajai oriģinalitātei, kontrabasu oktets "Ludus Gravis" ir spilgts jaunums starptautiskajā koncertu arēnā. Tas dibināts 2010. gadā, pateicoties divu kontrabasa meistaru – ievērojamā itāliešu komponista un kontrabasista Stefano Skodanibio (Stefano Scodanibbio) un Daniēles Rokato (Daniele Roccato) – ražīgajai sadarbībai. Kopā ar viņiem grupā darbojas Daniēle Rokato studenti – kotrabasisti Paolo di Džironimo, Simone Masina, Andrea Pasīni, Džakomo Pjermati, Frančesko Platoni un Alesandro Skilači.

Ansamblis savu darbību pilnībā velta laikmetīgajai mūzikai un neraugoties uz to, ka izveidots salīdzinoši nesen, tas jau paspējis gūt ievērojamus panākumus tādos starptautiskos festivālos kā Venēcijas biennālē, Musica D'Hoy (Madride), Rassegna di Nuova Musica (Mačerata, Itālija), AngelicA (Boloņa, Itālija), Imago Dei (Kremsa, Austrija), Music of Changes (Klaipēda, Lietuva), Gaida (Viļņa, Lietuva), Unicum (Ļubļana, Slovēnija) Borealis (Bergena, Norvēģija), Vinterfestuka (Narvika, Norvēģija). Ansamblis veicis radio ierakstus Rai RadioTre un Sky ARTE, skaņu ierakstu namā WERGO tapis albums. "Ludus Gravis" cieši sadarbojies ar Teriju Railiju, Hansu Verneru Henci, Sofiju Gubaiduļinu, Hulio Estradu, kā arī ar rakstnieku, dramaturgu un aktieri Vitaljāno Trevisanu. Patlaban Ludus Gravis strādā pie jauna albuma, ko ECM skaņu ierakstu nams izlaidīs 2014. gadā.

Ansambļa dibinātājs un vadītājs Daniēle Rokato (1969), solists un komponists, ir atzīts par vienu no labākajiem mūsdienu mūzikas kontrabasa spēles virtuoziem. Ar savām kompozīcijām un jaunās mūzikas repertuāru viņš nemitīgi attīsta kontrabasa kā solo instrumenta spēles iespējas. Daniēle Rokato ir profesors Svētās Čečīlijas konservatorijā Romā, viņš regulāri vada meistarklases un seminārus prestižās mūzikas mācību iestādēs un universitātēs, tostarp Parīzes Augtākajā nacionālajā mūzikas un dejas konservatorijā, Berlīnes Mākslas akadēmijā, Sanfrancisko Valsts universitātē, Norvēģijas Mūzikas akadēmijā (Oslo), Ca' Foscari universitātē (Venēcijā), UNAMM (Mehiko pilsētā), UNEAC (Havannā), kā arī bieži tiek aicināts starptautisku konkursu žūrijās. Kā solists viņš uzstājies vairākos no slavenākajiem laikmetīgās mūzikas festivāliem, guvis ievērojamus panākumus kā komponists un aranžētājs.

Ir vērts pieminēt, ka daudzas no viņa kompozīcijām izpelnījušās Sofijas Gubaiduļinas un Hansa Vernera Hences atzinību, drīzumā tiks izdotas Sikorski un Schott Musik izdevniecībās. Viņa koncertus regulāri pārraida Rai Radio Tre un Sky ARTE, Rokato ieskaņojumus grezno skaņu ierakstu namu Wergo, Sony, Velut Luna, On Classical un ECM zīmoli. Daniēle ir ievedis kontrabasu kā solo instrumentu arī popmūzikā. Improvizācijas jomā viņš sadarbojas ar tādiem speciālistiem kā Terijs Railijs (Terry Riley), Vinko Globokars (Vinko Globokar), Maiks Svoboda (Mike Svoboda), Bučs Moriss (Butch Morris), Tolems Makdonass (Thollem McDonas), regulāri spēlē trio sastāvā kopā ar Mikēli Rabju (Michele Rabbia) un Čiro Langobardi (Ciro Longobardi).

Sofija Gubaiduļina par Daniēles Rokato spēli Itālijas Nacionālā radio Mūzikas un kultūras kanālā (RAI RadioTre) saka: "Viņa interpretācija mani pilnīgi šokēja. Es nekad agrāk nebiju dzirdējusi tā spēlējam kontrabasu. Daniēle Rokato ir ģēnijs!" 


Festivāla "Ad Lucem" biļetes pieejamas visās "Biļešu servisa" tirdzniecības vietās, kā arī internetā www.bilesuserviss.lv un www.ticketshop.lv. Cenas no trīs līdz 25 eiro. Skolēniem, studentiem un pensionāriem - 30% atlaide.

Festivālu atbalsta Rīgas dome, Valsts Kultūrkapitāla fonds un nodibinājums Rīga 2014. Plašāka informācija Introvertās mākslas festivāla interneta mājas lapā www.adlucem.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!