Foto: Publicitātes foto

26. jūlijā pulksten 20:00 Rīgas Sv. Pētera baznīcā Introvertās mūzikas festivāla "Ad Lucem" ietvaros Latvijas Radio koris izpildīs 20.gadsimta komponistu Arvo Perta un Valentīna Silvestrova skaņdarbus. Programmu papildinās Džona Tavenera skaņdarbs "Svjati", kura atskaņošanā pieaicināts franču čellists Anrī Demarkets (Henri Demarquette), portālu "Delfi" informē "Ad Lucem" preses sekretārs Mārtiņš Pučka.

Demarketa un Latvijas Radio kora kopspēle ievadīs jaunu starptautisku sadarbību, kā rezultātā tiks izveidota jauna, speciāli radīta programma čellam un korim. Koncerta diriģents būs Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs, viens no Latvijas ievērojamākajiem diriģentiem - Sigvards Kļava.

Anrī Demarketa virtuozitāti, aizrautīgo spēli un čella īpašo tembru Latvijas klausītājiem jau vairākkārt bijusi iespēja iepazīt un novērtēt kopš viņa uzstāšanās Introvertās mūzikas festivālā "Ad Lucem" 2005. gadā.

Anrī ir gaidīts viesis solo koncertos un kopā ar orķestriem ne tikai Rīgā, kur viņš sniedzis koncertus gan leģendārā Rišāra Galiāno septeta sastāvā Astora Pjacollas mūzikas programmā "Piazzolla Forever", gan arī kopā ar orķestri Sinfonietta Rīga. Viņš aktīvi koncertē Tokijā, Ņujorkā, Lisabonā, Pēterburgā, Parīzē un citur pasaulē. Demarketam raksturīga jūtīga, kaismīga, reizē precīza un pārdomāta spēle. Viņa repertuārā ir dažādu žanru, laikmetu un stilu mūzika, Anrī ar viņam piemītošo entuziasmu iesaistās dažādos netradicionālos un neakadēmiskos projektos, veido muzikālas izglītības programmas bērniem un jauniešiem.

Demarkets studējis Parīzes Nacionālajā mūzikas konservatorijā, turpinājis izglītību maģistrantūrā Morisa Žandrona klasē, ieguvis Lavuazjē stipendiju un gadu pavadījis ASV pie Jānoša Stārkera. Čellists piedalījies daudzos starptautiskos konkursos, veicis virkni ieskaņojumu, kas saņēmuši prestižas balvas, tostarp viņa ierakstītais albums "Romantiskais čells" guvis mūzikas izdevuma "Le Monde de la Musique" atzinību. Mūziķis spēlē itāļu meistara Gofrēdo Kapas 1697. gadā darinātu čellu.

Introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem" notiek kopš 2002. gada - tā ir mākslas radīta telpa, kas sniedz patvērumu no ikdienas steigas un stresa, miera un harmonijas oāze, kurā var ieklausīties skaņās, klusumā un sevī, sastapt ceļabiedrus un gūt iedvesmu. "Ad Lucem" latīņu valodā nozīmē "uz gaismu", kas festivāla kontekstā apzīmē radošumu un gaismu ikvienā cilvēkā. Sadarbībā ar izciliem māksliniekiem festivāls piedāvā augstvērtīgus koncertus, kuru raksturīgā iezīme ir īpašais introvertās mākslas fenomens. Tas aicina ikvienu pievērsties savai iekšējai pasaulei, meklēt būtisko un atklāt sevī dabiski mītošo garīgumu.

Plašāka informācija Introvertās mākslas festivāla interneta mājas lapā www.adlucem.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!