Foto: F64
„Jau tagad var teikt, ka festivāls ir izdevies”, aptuveni pusstundu pēc Mobija koncerta noslēguma preses konferencē, noguris, bet manāmi apmierināts un lepns paziņoja „Positivus Music” vadītājs Ģirts Majors. Un nevar viņam nepiekrist, jo tā tas patiešām arī ir. Jau trešo gadu – festivāla saturs un noskaņa precīzi atbilst tā nosaukumam.

Foto galerija

Kā draugu lokā smējāmies – iespējams, „Positivus Music” darbinieki pirms festivāla gaisā izsmidzina kaut kādu laimes sajūtu veicinošu pulverizatoru – jo vienlaikus vienā vietā tik daudz laimīgu, relaksētu ļautiņu redzēt šajos laikos ir bezmaz brīnumam līdzīga parādība. Te kārtējo reizi jāsaka paldies laika apstākļiem (līdz šim viskarstākajai nedēļas nogalei šovasar) un vietas izvēlei - Salacgrīvas Zvejnieku parkam, bez kuras, pārcelts uz citu vietu, festivāls zaudētu daudz no sava bezrūpīgi pozitīvā imidža.

Kā preses konferencē pavēstīja Majors, šogad kopumā divu dienu laikā festivālu apmeklējuši līdz 30 000 apmeklētāju, kas ir gandrīz uz pusi vairāk nekā pagājušajā gadā. Turklāt neticami labā ziņa ir tā, ka pirmo reizi festivāls ir sevi atpelnījis, kas ir vēl viens drošs garants, ka arī 2010. gadā festivāls būs. Konkrētas grupas, kuras tiks aicinātas nākamgad, viņš neminēja, taču norādīja, ka priekšroku varētu dot jaunajiem mūziķiem, kuri kļūs populāri nākotnē. Vaicāts par turpmākajiem šī gada „Positivus Music” plāniem, Majors bija izvairīgs, tomēr deva mājienu, ka, neskatoties uz to, ka šogad koncerti notiek stipri mazāk nekā pagājušajā gadā, rudenī tiek plānoti lielkoncerti, un tajos uzstāsies kādi jau Latvijā pabijuši mākslinieki.

To, ka festivāls audzis, liecināja ne tikai vairāk skatuves un plašāks mūziķu loks, bet arī krietni lielākais blakus aktivitāšu piedāvājums (kino, teātris, dažādas meistardarbnīcas, akcijas), kā arī vienkāršās sadzīviskās lietas – daudzveidīgāka ēdināšana, veļas mazgāšana, skaistumkopšana, suvenīru un citu nieku tirgus utt.

Šogad līdzās veterāniem uz lielajām skatuvēm Mobijam, Šineidai O’Konorai un „Tiger Lillies” parādījās virkne mazāk zināmu jauno vārdu "Two Door Cinema Club", "The Leisure Society", Sons Of Noel And Adrian", "The Happy Endings", kā arī latviešu mūzikas vecmeistari „Zig Zag”, „Dzeltenie Pastnieki” un citi. Savukārt uz divām mazākajām – „I Love You” terasē un „Space Dog” teltī abu dienu laikā varēja noskatīties visdažādāko pašmāju grupu priekšnesumus.

Foto: DELFI
Starp festivāla lielākajiem muzikālajiem pārsteigumiem jāmin krāšņā dīva Ebony Bones, ar neizmērojamiem enerģijas krājumiem un spēju iekustināt publiku, kurā viņas daiļrade nav masveidā pazīstama. Tāpat izcelt gribētos „The Whip” priekšnesumu, kā arī pavisam jauniņos „Two Door Cinema Club”, kas uz rokmūzikas skatuves nonākuši pa taisno no skolas sola.

Latvijā jau pabijusī grupa „Tiger Lillies”, kurai vārdu salikums "kulta grupa" pienākas vairāk nekā jebkurai citai šī gada „Positivus” grupai, festivālā uzstājās pirms pašmāju varoņiem „Prāta Vētra”, pulcējot jau bariņus ar nepacietīgiem šīs grupas faniem. Tas gan pašiem „Tiger Lillies” sevišķi netraucēja un viņu ierasti teatrālais priekšnesums bija nevainojams. Savukārt uz otras – Cēsu Alus skatuves uzstājās par skandalozu dēvētais Pits Dohertijs, lieku reizi apstiprinot manu pārliecību, ka viņš pirmkārt ir britu dzeltenās preses izauklēta zvaigzne, nevis pēdējais īstais rokmūziķis. Piedod Pīt, bet bija garlaicīgi.

Pirmā vakara galvenie hedlaineri „Prāta Vētra” dzīvīgi un pozitīvi, kā jau vienmēr, koncerta pirmajā
Foto: DELFI
daļā izpildīja dziesmas no sava jaunākā albuma „Tur kaut kam ir jābūt”. Tomēr pie dziesmām svešvalodā izvēlējos doties peldēties, tādejādi nesagaidot iepriekš neizsludināto „Reiganu” priekšnesumu, kas esot bijis valdzinoši vulgārs - kā laikā, kad grupa plūca savus pirmos popularitātes laurus Latvijā.

Pašpasludinātos festivāla hedlainerus – grupu „7 Pieauguši Vīrieši” tā arī nesagaidīju. Protams, ir jau smalki uzkurināt publiku nedaudz nokavējot koncertu, bet pusotra stunda... tas nav nedaudz.

Otrās dienas mākslinieku vidū, līdzās jau pieminētajiem pārsteigumiem Ebony Bones un „The Whip”, jāpiemin pašmāju mākslinieki „Zig Zag” un „Satellites LV”. Pirmie koncertē reti, un vēl retāk uz tik lielām skatuvēm, tāpēc šis koncerts jau pats par sevi bija notikums. Grupas vokālista Jura Lasinska apmierinātā sejas izteiksme nevilšus atsauca atmiņā pirms mēneša skatītos „Pixies” un tās līderi Frenku Bleku, kurš arī pēc tik daudz gadiem un neizdotiem albumiem apmierināts viedi smaidīja par nevainojamajām publikas dziesmu tekstu zināšanām. Uz tieši tāpat kā „Pixies” uz publikas vēlmi atkārtot kaut ko vēl, "Zig Zag" nebija ko nospēlēt, jo visi hīti jau ir izspēlēti. Grupa gan situāciju atrisina ar fragmentu no Ziemassvētku (!) dziesmas ‘Aleluja’ – tas bērniņš ir ‘Pozitīvā’. Lieliski!

Otra pašmāju grupa, kas burtiski uzspridzināja publiku ir „Satellites LV”. Viņi uzstājas „I Love You” terasē, kas ir mazliet par mazu grupai, kura tikko izdevusi divus albumus un šobrīd būtu nosaucama par vienu no aktuālākajām vietējām apvienībām. Kā pēc koncerta man pastāstīja grupas bundzinieks Mareks Ameriks – vairākkārt pat skaņotājam lūgts klusināt skaņu, lai nenomāktu uz Cēsu alus skatuves notiekošo Šineidas O’Konoras uzstāšanos. Izrādās līdzīgi bijis jau iepriekšējā dienā ar „Voiceks Voiska” priekšnesumu.

Foto: DELFI
Vēl no pašmāju māksliniekiem jāpiemin daudz aprunātais projekts „Instrumenti”, kuri, kā baumoja, šajā festivālā grasījās novilkt maskas. Maskas nekrita, bet atceroties dažu labu populāru mūziķu mīlestību uz Maiklu Džeksonu un aktivitātes šīs popzvaignes piemiņas sakarā, un tad saklausot diezgan lielu Maikla Džeksona ietekmi „Instrumentu” daiļradē, nu un vēl daži sīkumi un sīkumiņi...nav pārāk grūti izskaitļot, kas slēpjas zem maskām. Katrā ziņā, sākums bija labs, un šovs – pietiekami interesants, lai pusi no tā noskatītos.
Foto: DELFI
Atzīšos, ka Šineidas koncertu vēroju fragmentāri - paralēli ar „Satellites LV”, tomēr viena no populārās mūzikas skaistākajām balsīm tepat Salacgrīvā, ņemot vērā, ka viņa koncertē salīdzinoši reti, ir liels notikums, un tad so notikumu novietot uz skatuves, kur no vienas puses nāk „I Love You” terases skaņa, no otras sponsoru aktivitāšu murdoņa, no organizatoru puses ir mazliet netaktiski pret pašu mākslinieci.
Foto: DELFI
Vakaru noslēdza iespaidīga Mobija uzstāšanās, kura noteikti būtu bijusi vēl iespaidīgāka, ja nebūtu taupīts uz lielajiem ekrāniem. Tieši šis noslēdzošais priekšnesums pulcēja vislielāko apmeklētāju skaitu, un lielie ekrāni bija vairāk kā nepieciešami. Paralēli tam uz „I Love You” skatuves uzstājās vēl viens iepriekš oficiāli neizsludināts projekts „Zvani”, kurā apvienojušies mūziķi no grupām „Mofo”, „Mācītājs on Acid” un Mr Sensors. Ir labi būt talantīgiem, jo tad arī ākstīšanās ir talantīga.

Paldies! Festivāls bija patiešām lielisks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!