Foto: Publicitātes foto
Otrdien, 20. oktobrī plkst. 19.00 Mākslinieku savienības galerijā, Rīgā, 11. novembra krastmalā, notiks mūzikas festivāla "Arēna" koncerts, kurā duets "El Cimarrón Duo" (ģitāra, sitaminstrumenti) pirmatskaņos trīs jaunus jaundarbus - Oskara Herliņa "Discoveries That Never Happened", Agustīna Kastilja-Avila "Green Flash" un Gerharda Štēblera "pas´p´pasp´pas".

Duets "El Cimarrón Duo" (Austrija / Itālija), kura repertuāra pamatā ir laikmetīgā mūzika un ar teātri saistīta skaņu māksla, ir dibināts 1999. gadā un tajā muzicē ģitāriste Kristīna Šorna (Christina Schorn) un sitaminstrumentālists Ivans Mančinelli (Ivan Mancinelli). Duets ir sadarbojies ar daudziem pazīstamiem mūsdienu komponistiem - Štefanu Hakenbergu, Helmutu Jazbāru, Balcu Trimpiju, Agustīnu Kastilju-Agilu, kā arī amerikāņiem Džeku Fortneru, Bredu Haftu un daudziem citiem.

Koncertā Rīgā "El Cimarrón Duo" izpildīs trīs Terija Railija skaņdarbus - "Dias de los Muertos no cikla The Book of Abbeyozzud", "Inocencia - Se Aparece la Muerte Inocentemente por la tarde", un "La Muerte en Medias Caladas Negras", kā aŗī komponista Vito Palumbo skaņdarbu "Bicinium", Lukas Lombardi "Ein Walzer für Hans", Džeka Fortnera "ChiaroScuro", un iepriekš minēto trīs skaņdarbu pasaules pirmatskaņojumus - Oskara Herliņa "Discoveries That Never Happened", Agustīna Kastilja-Avila "Green Flash" un Gerharda Štēblera "pas´p´pasp´pas".

Runājot par savu jaundarbu "Discoveries That Never Happened" akustiskajai ģitārai un sitaminstrumentiem latviešu komponists Oskars Herliņš (1980) runā tēlaini: "Vēl janvārī, taisot rasolu, piegriezu tam klāt ābolu. Kāpēc? Jo ābols ir kā mežrags, kurš simfoniskajā orķestrī ir draugs gan koka pūšamajiem instrumentiem, gan metāla pūšamajiem instrumentiem. Mežrags ir instruments, kas sevī iemieso gan "kokus", gan "metālus" - kā tads iņ un jaņ. Tāpat arī ābols ir iņ un jaņ - it kā auglis, bet tomēr draugs arī dārzeņiem. Un tieši tāpat kā mežrags neuzkrītoši bagātina simfoniskā orķestra skanējuma krāsas, tāpat arī ābols pavisam neuzkrītoši sniedz to rasola garšas izsmalcinātību un kvintesenci, ko nav iespējams panākt ar citiem līdzekļiem. Tāpēc ābols rasolā ir tas pats, kas mežrags simfoniskajā orķestrī."

No 16. oktobra līdz 6. novembrim Latvijā četrpadsmito reizi norisināsies Jaunās mūzikas festivāls "Arēna". Festivāla moto "Saklausi nākotni!" ietver sevī galveno festivāla ideju un mērķi - rādīt mūsdienu mūzikas dažādību visā tās krāšņumā, veicinot jaunas mūzikas tapšanu, atskaņošanu un dokumentēšanu, stāsta pasākuma rīkotāji.

Šogad klausītājiem Rīgā, Siguldā un Liepājā tiks piedāvātas desmit laikmetīgās mūzikas un mākslas programmas akustiski un vizuāli neparastos risinājumos - elektroakustiskā kameropera "Marienglass", Latvijas Radio kora projekts "Canto 33", franču komponista Fransuā Sarāna muzikālas performances "No say No way" pasaules pirmatskaņojums, ansamblis "Mise-en" ar programmu "Amerikāņu TV reklāmas. Post-minimālisma pirmatskaņojumi", ģitāras un perkusiju duets "El Cimarron Duo" (Austrija/Itālija) ar programmu "Kontrapunkts. Utopiskie dialogi", latviešu un šveiciešu folkloras un mūsdienu mūzikas improvizācijas koncerti "No Alpiem līdz Gaiziņam", kā arī Turcijas slavenākā dziedātāja Mustafa Doana Dikmena viesošanās koncertlekcijā par Tuvo Austrumu un Rietumeiropas mūzikas saskares punktiem - "Saknes nākotnē".

Pirmo reizi festivāla vēsturē šogad būs īpaša programma arī bērniem "Meža dziesmas", savukārt komponiste Marina Gribinčika vadīs instrumentu darināšanas meistarklases.

Koncerta biļetes pieejamas "Biļešu paradīzes" kasēs internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!