Foto: Publicitātes foto

VSIA "Latvijas Koncerti" organizētā festivāla "Eiropas Ziemassvētki" programmā 17. decembrī "Spīķeru koncertzālē" uzstāsies čelliste Guna Šnē un pianiste Agnese Egliņa, kas šoreiz apvienojušās koncertprogrammā "Rosīni, Vasks un Brāmss", pievēršoties tieši čella un klavieru dueta repertuāra radošai izzināšanai.

Abas mūziķes aicinās ieklausīties opermūzikas meistara Džoakīno Rosīni opusā "Une larme" jeb "Asara", čehu skaņraža Bohuslava Martinū variācijās par slavenā itālieša iezīmīgo opermelodiju. Kā arī romantiķa Johannesa Brāmsa skaņdarbā - "Sonāte čellam un klavierēm Famažorā" un reti atskaņotajā Pētera Vaska komponētajā "Partita" čellam un klavierēm.

Dažnedažādu stilu un laikmetu mūzikā abas mākslinieces saspēlējušās ne vien abu līdzdibinātajos trio – "Art-i-Shoch" un "SOL", bet arī citos sastāvos, Agnese Egliņa un Guna Šnē šajā programmā apvienojušās, lai pievērtos čella un klavieru dueta repertuāram.

Guna Šnē ir aktīva kamermūziķe, vairāku pastāvīgu kamermūzikas vienību dalībniece. Par izcilu sniegumu ansamblī viņa vairākkārt nominēta "Lielajai mūzikas balvai". Kopā ar pianisti Agnesi Egliņu un sitaminstrumentālisti Elīnu Endzeli 2011. gadā čelliste līdzdibinājusi Trio "Art-i-Shock". Tam tapuši teju 30 latviešu mūzikas jaundarbi. Ansambļa debijas albums saņēmis Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu "Zelta mikrofons" kategorijā "Labākais klasiskās mūzikas CD Latvijā 2018".

Guna Šnē atzīst, ka viņas čella spēles attīstībā nozīmīgas pēdas ir atstājušas divas atšķirīgas un savstarpēji papildinošas spēcīgas ietekmes. Pirmā no tām saistās ar Rīgā aizvadītajiem skolas un studiju gadiem pie prof. Eleonoras Testeļecas, kura savā darbā turpināja no Mstislava Rostropoviča pārmantotās čella spēles tradīcijas. Otrā – ar Rietumeiropas metodikas, pētniecības un interpretācijas vēsmām, kas iepazītas studijās Berlīnes Hansa Eislera Mūzikas augstskolā, tur papildinoties čella specialitātē pie Hansa Jakoba Ešenburga un Stefana Giglbergera, kā arī kamermūzikas mākslā – pie "Artemis" kvarteta mūziķa Frīdemana Veigles un Mihaela Mukes ("Trio Fontaney").

No 2009. līdz 2018. gadam Guna Šnē bija Valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" čellu grupas koncertmeistare.

Kā vēsta koncerta rīkotāji, pianistes Agneses Egliņas personībā dinamiski apvienojas solistes un kamermūziķes talants. Viņas priekšnesumus raksturo drosmīga temperamenta dzirksts un sievišķīgi smalka iejūtība. Agnese vienlīdz spoži iejūtas solistes, koncertmeistares un kameransambļa dalībnieces ampluā un prot strauji apvienot sava talanta šķautnes. Viņa ir vairāku konkursu laureāte un trīskārt saņēmusi "Lielo mūzikas balvu": "Par izcilu darbu ansamblī" (2010), "Par izcilu sniegumu gada garumā" (2020) un "Par izcilu interpretāciju" valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" ansambļa sastāvā (2021).

Pianiste regulāri muzicē un veido koncertprogrammas kopā ar Latvijas vokālās un instrumentālās mākslas talantiem.

Mūziķes aktīvā koncertdzīve sniedzas arī tālu aiz Latvijas robežām, uzstājoties Dienvidāfrikas Republikā, Zambijā, Zimbabvē, Gibraltārā, ASV, Austrijā, Albānijā, Vācijā, Norvēģijā, Ķīnā un citviet.

Līdzās koncertdarbībai Agnese daudzkārt veicinājusi arī latviešu komponistu jaunradi. Viņas aicinājumam papildināt latviešu kamermūzikas klāstu nu jau atsaukušies vairāk kā 50 jaundarbu autori.

Biļetes uz šo un citiem "Eiropas Ziemassvētku" koncertiem iespējams iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!