Foto: Publicitātes foto

Starptautiskajā Mūzikas un mākslas festivālā "Laba daba", kas no 2. līdz 4. augustam notiks Līgatnes pagasta "Ratniekos", uzstāsies konceptuāli avangardiskā slovēņu grupa "Laibach", portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāju pārstāvji.

Festivālā "Laibach" uzstāsies interpretējot slavenās 1965. gada kino filmas "Mūzikas skaņas" skaņu celiņu jeb muzikālo programmu, ar kuru var iepazīties jaunākajā grupas albumā "The Sound of Music".
"Laibach" ir pirmā rietumu roka grupa, kura uzstājusies Ziemeļkorejā, un tas notika 2015. gadā, Phenjanā. Par šo notikumu tika uzņemta dokumentālā filma "Atbrīvošanas diena" – "VFS Films" piedāvātā Latvijas, Norvēģijas, Ziemeļkorejas un Slovēnijas muzikāla dokumentālā filma, kuras režisori ir Mortens Traviks un Uģis Olte. Filma izrādīta daudzās pasaules valstīs un plaukusi laurus kinofestivālos, tajā skaitā 2017. gadā iegūstot arī četras Lielā Kristapa balvas. Pateicoties šim koncerta ceļojumam Ziemeļkorejā, "Laibach" radīja arī aktuālo albumu "The Sound of Music".
Dokumentālo filmu "Atbrīvošanas diena" iekļauta šī gada festivāla "Laba daba" kino programmā, kas viennozīmīgi paspilgtinās "Laibach" mūziķu klātesamību un priekšnesumu festivālā.

"Laibach" joprojām ir starptautiski visaugstāk novērtētā rokgrupa, kas radusies kādā no bijušajām komunistiskā režīma valstīm Eiropā. Grupa jau tuvojas 40 gadu slieksnim, taču tās nerimstošais novatorisms ļāvis būt visu laiku avangardā, neatkāpjoties no savām izpausmēm, pārliecības un oriģināli industriālā skanējuma. Izdoti vairāk nekā 20 albumu, tādi kā "Opus Day", "NATO", "Jesus Christ Superstars", "Anthems", "Also Sprach Zarathustra". "Laibach" iedvesmojusi daudz muzikālo grupu, piemēram, "Rammstein", "Nine Inch Niles", "Ministry", "Die Krupps", "KMFDM" u.c.

"Laibach" jau kopš saviem pirmsākumiem tiek uzskatīta par sava veida disidentiem un pastāvošās varas kritiķiem, pateicoties viņiem arī radās respektablā slovēņu mākslas kustība "Neue Slowenische Kunst".

Latvijā grupa viesojusies jau trīs reizes, katru reizi prezentējot kādu jaunu programmu. Pirmo reizi, pēc "Radio NABA" uzaicinājuma, "Laibach" koncertēja Rīgā 2011, gadā. Koncerts notika Latvijas Universitātē Lielajā Aulā, un šis koncerts tiek uzskatīts kā visu laiku skaļākais koncerts, kas noticis Latvijas Universitātes Lielajā Aulā.

Starptautiskais Mūzikas un mākslas festivāls "Laba Daba" norisināsies no 2. līdz 4. augustam, Līgatnes pagastā, "Ratniekos". Festivāla programmu veidos plaša muzikālā programma, dejas un netradicionālā teātra programma, radošās darbnīcas, sporta aktivitātes, performances un vides objekti.

Vairāk informācijas, kā arī biļetes – festivāla mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!