Foto: Publicitātes foto

Nepieradinātās mūzikas festivāla "Skaņu mežs" desmitgades izlaidumā 12.oktobrī koncertzālē "Palladium" uzstāsies amerikāņu mūziķe un dziesminiece Lorela Heilo (Laurel Halo).

Kā vēsta festivāla runasvīrs Viestarts Gailītis, viņa ir vienīgā amerikāniete respektablajā britu ritmu un basu izdevniecībā "Hyperdub", kas maijā laida klajā viņas augstu vērtēto albumu "Quarantine". Par šo albumu populārais mūzikas veikals "Boomkat" rakstīja: "Līdzās "Actress" albumam "R.I.P", Džūlijas Holteres "Tragedy" un "Oneohtrix Point Never" "Replica", šis ļoti īpašais ieraksts rezonēs vēl kādu laiku".

Heilo attīstīja spilgtu piegājienu, pārraujot robežas starp ambiento mūziku, popu, sintētisku psihedēliju, dub un viņas pašas muzikālajām saknēm jau ar saviem pirmajiem īsformāta albumiem – 2010.gada "King Felix" un pērnā gada "Hour Logic". Fiksētas stilistiskas teritorijas Heilo mūzikā sarūk, bet laiks paātrinās – viņas mūzika tiek raksturota kā vīzija iz starpstāvokļu dimensijas, kā radīta, lai to klausītos deju zālē ar visu ķermeņi un uz skaļām skaņu sistēmām. Viņa ir sadarbojusies ar līdzīgi domājošiem jaunās sintezatormūzikas guru kā Danielu Lopatinu ("Oneohtrix Point Never") un Džeimsu Ferāro.

"Heilo pirmais pilnformāta albums "Quarantine" ir viņas līdz šim fokusētākais un izstrādātākais ieraksts. Tas ir albums ar dziesmām, kas spēj radīt estētisku gravitācijas zuduma sajūtu; mūzika, kas strauji "maina augstumu", ņemot talkā efektīgu popu, būvētu uz juteklīgas, bet precīzas elektroniskas abstrakcijas pamata, basu pulsēšanas un emocionālām dziesmām. Tiek norādīts, ka līdzīgi kā Heilo iepriekšējās relīzēs, "Quarantine" konfrontē ambientu spriedzi ar niansētību. Albuma divpadsmit dziesmas izklausās kā gaisīgas harmonijas, kas "sakropļotā skaņas topogrāfijā saduras ar nejaušiem trokšņiem un basiem, sempliem un sintezatoru meldiņiem".

No iepriekšējiem sniegumiem šo albumu atšķir fakts, ka tā priekšplānā ir viņas balss. Heilo ekspresīvā dziedāšana apiet ierastās melodiskās klišejas, ģenerējot emocijas un akcentē cilvēciskumu uz sintētiska muzikālā fona. Juteklīgas melodijas viņas dziesmās tiek reibinoši locītas, ģenerējot psihedēliska popa līkločus, kas vienlaikus dveš asociācijas ar eiforiju un traumu. Katrā ziņā, Lorela Heilo rada mūziku, kādu klausītājs iespējams nebūs dzirdējis agrāk," vēsta festivāla rīkotāji.

Festivāls "Skaņu mežs" ir Eiropas eksperimentālās mūzikas festivālu asociācijas "European Cities of Advanced Sound" dalībnieks. Šo tīklu atbalsta Eiropas Savienības programma Kultūra 2007-2013 un Latvijas Kultūras ministrija.

Tuvākajās dienās tiks izsludināta festivāla biļešu tirdzniecība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!