Foto: Publicitātes foto

Rudenī nepieradinātās mūzikas festivālā "Skaņu mežs" uzstāsies norvēģu improvizētājs Pāls Nilsens-Lovs (Paal Nilssen-Love), ko britu izdevums "The Guardian" šī gada sākumā nodēvējis par vienu no labākajiem bundziniekiem pasaulē. Viņa uzstāšanās notiks 10. oktobrī – noslēdzošajā festivāla koncertvakarā. Festivālā mūziķis uzstāsies gan solo, gan kopā ar kādu vēl neizziņotu viesi, vēsta festivāla organizatori.

"Viena no manām primārajām interesēm ir spēlēt mūziku, kas ir ļoti intensīva un pārsātināta ar enerģiju," apgalvo bundzinieks. "Es uzskatu, ka mūzikas spēlēšanai jābūt apveltītai ar ļoti saspringtu, fizisku sajūtu, lai arī tāda muzicēšana pieprasa spēkus izsmeļošu slodzi instrumentālistam."

Nilsens-Lovs nāk no skandināvu brīvās improvizācijas kopienas, un sākotnēji ieguva popularitāti kā Matsa Gustavsona (Mats Gustafsson) trio "The Thing" dalībnieks. Viņš bieži uzstājas duetos, un uztur ilgstošas radošas attiecības ar slavenākajiem saksofonistiem brīvajā improvizācijā un frīdžezā, tostarp jau minēto Matsu Gustavsonu (Mats Gustafsson), Pēteru Brocmanu (Peter Brotzmann), Kenu Vandermarku (Ken Vandermark), Džo Makfī (Joe McPhee), Akira Sakata (Akira Sakata), Frūdi Jerstādu (Frode Gjerstad) un citiem, stāsta "Skaņu meža" organizatori.

Lovs ir aktīvs arī trokšņu mūzikas scēnā, bieži sadarbojoties ar tautiešiem Lasi Marhaugu (Lasse Marhaug) un Maju Ratki (Maja. S.K. Ratkje), un noizrokā, uzstājoties elektriskās ģitāras un bungu duetos ar no-wave leģendu Arto Lindseju (Arto Lindsay), Džeimsu Plotkinu (James Plotkin) no grupas Khanate, Teriju Eksu (Terrie Ex) no grupas "The Ex" un 2013. gada "Skaņu meža" viesi Otomo Jošihidi (Otomo Yoshihide).

2013. gadā Nilsens-Lovs dibināja pats savu orķestri - 12 cilvēku ansambli ar nosaukumu "Paal Nilssen-Love Large Unit", kas izpilda bundzinieka rakstītās kompozīcijas un improvizē viņa vadībā. Ansambļa pirmie ieraksti tika izdoti 2014. gadā.

Visai nozīmīga Pāla Nilsena-Lova daiļrades daļa ir solo bungu improvizācijas - līdz šim brīdim bundzinieks izdevis piecus solo bungu ierakstus, un arī bieži sniedz solo priekšnesumus.

"Skaņu mežā'2015" Nilsens-Lovs sniegts dubultu priekšnesumu: no sākuma bundzinieks uzstāsies solo, taču pēc tam improvizēs duetā ar kādu vēl neizziņotu tenorsaksofonistu, vēsta festivāla pārstāvji.

Pāla Nilsena-Lova uzstāšanās Rīgā ir daļa no projekta "Eksperimentālās mūzikas bākas: Rīga - Trumse" (projekta nr. EEZLV04/GSKA/2013/10). Projekta galvenais mērķis ir īstenot festivālu "Skaņu mežs" un "Insomnia" sadarbību četros slāņos, kas sevī ietver kopīga latviešu-norvēģu skaņdarba producēšanu, latviešu-norvēģu mūziķu apmaiņu starp festivālu programmām, kopīgas programmas izstrādi un individuālu skaņu mākslas jaundarbu apmaiņu starp Rīgu un Trumsi ar rezidenču palīdzību, visos slāņos uzsverot abu pilsētu savdabīgās skaniskās pasaules un to iespējamo simbiozi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!