Foto: Kaspars Teilāns

Piektdien, 16. augustā, pulksten 20.00 vēsturiskajā Romas dārzā Liepājā tiks atklāta festivāla "Via Baltica" muzikālā programma ar koncertu, kurā izskanēs Baltijas valstu un Gruzijas komponistu skaņdarbi "Xylem Trio" izpildījumā, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāju – Liepājas Simfoniskā orķestra – pārstāvji.

Koncerta programmā iekļauti skaņdarbi no pasaules un filmu mūzikas ar akadēmiskās mūzikas akcentiem līdz džeza improvizācijai. "Xylem Trio" sastāvā ir trīs starptautiski atpazīstami mūziķi – Rihards Zaļupe un brāļi Oskars un Raimonds Petrauski, apvienojot perkusijas, saksofonu un taustiņinstrumentu skaņas. Līdzās Baltijas valstu komponistu skaņdrabiem un to aranžijām Romas dārza pagalmā mūziķi atskaņos arī pasaulē pazīstamā gruzīnu komponista Gijas Kančelli skaņdarbu aranžijas.

"Xylem Trio" savu nosaukumu ieguva 2010. gadā un līdz šim ir izdoti albumi "The Mood of Giya Kanchelli", kas 2010. gadā ieguva Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvu, un sadarbībā ar gruzīnu dziedātāju Nato Metonidzi ierakstīto – "Round Giya Kanchelli" (2018).

Pats Kančelli par "Xylem Trio" aranžijām ir teicis: "Reizē ar augstu profesionālo sniegumu izjutu ikviena jaunā mūziķa individuālo pieeju. Īpaši vēlos izcelt to faktu, ka, pateicoties šiem jaunās paaudzes pārstāvjiem, mana mūzika ieguvusi jaunas un nebijušas šķautnes. Par to esmu viņiem bezgala pateicīgs!"

Festivāla turpinājumā plānots koncerts Kuldīgā – sestdien, 17. augustā, pulksten 18.00 Kuldīgas Mākslas namā skanēs koncerts "Ziedonis. Trioletas. Mūzika".

2003. gadā dzejnieks Imants Ziedonis un izcilā flautiste Dita Krenberga bija iecerējuši veidot literāri muzikālu koncertprogrammu, kurā dzejnieks lasītu savas tikko izdotās "Trioletas", bet Dita spēlētu flautu. Diemžēl tam nebija lemts piepildīties. Taču šī ideja netika aizmirsta – tā pārtapa par koncertprogrammu trio sastāvam, kurā mūzika mijas ar pašu mūziķu lasītām dzejas rindām. Koncertā tiek atskaņoti latviešu komponistu skaņdarbi, kā arī vairāki brīnišķīgi Rietumeiropas romantiķu un impresionisma meistaru opusi, kas lieliski iekļaujas Imanta Ziedoņa dažādo noskaņu "Trioletu" pasaulē. Līdzās Ditai Krenbergai uz skatuves kāps čelliste Inga Ozola un pianists Juris Žvikovs.

Jau ziņots, ka festivāls "Via Baltica" turpināsies līdz 31. augustam Liepājā un Kuldīgā. Programmā: džeza un klasiskās mūzikas koncerti, latviešu jaunākā kino seansi, teātra izrāde, diskusija un dokumentālā izstāde. Pilnu festivāla programma atrodama šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!