Foto: AFP/Scanpix
Festivāla "Mūzika un kino" ietvaros otrdien, 11. jūlijā Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē uzstāsies mūzikas projekts no Francijas "Nouvelle Vague", portālu "Delfi" informē festivāla organizatori.

Šī būs otrā kolektīva vizīte Latvijā, iepriekš "Nouvelle Vague" Rīgā muzicēja 2005. gadā, "Sapņu fabrikā".

Kolektīvu 2003. gadā izveidoja mūziķi Marks Kolēns un Olivjē Libo, pulcējot kopā tobrīd mazpazīstamas Francijas jaunās dziedātājas, lai ieskaņotu populārākās 70. - 80. gadu "jaunā viļņa" un "post-punk" kompozīcijas. Jāpiezīmē, ka jaunās izpildītājās iepriekš gandrīz nemaz nebija pazīstamas ar tādu leģendu kā "Joy Division", "The Undertones", "The Cure" vai "The Clash" mūziku. Tādējādi tapa pirmais albums "Nouvelle Vague", kas iznāca 2004. gadā. Grupa staruji iekaroja klausītāju un kritiķu atzinību visā pasaulē, neskatoties uz to, ka izpildi tikai citu grupu jau radītu izcilu dziesmu kaverversijas.

Saskaņā ar pašu teikto "Nouvelle Vague" ir kā gultas attiecības starp bosanovu un "jaunā viļņa" jeb new wave stilu. Puiši izvēlas sev mīļas kompozīcijas, atkailina tās līdz pašai sirdij un tad "ietērpj" pēc savas gaumes. Marks un Olivjē iepazinās 1998. gadā, kad arī sāka savu sadarbību. Šie aizkulišu ģēniji jau sen bija vēlējušies transformēt sen pazīstamas dziesmas, tāpēc projekts "Nouvelle Vague" kļuva par viņu senā sapņa īstenojumu. Tika rakstīts, ka viņu mūzika ir gandrīz ģeniāla un ka tas ir jauns pavērsiens postmodernismā. Starp citu, māksliniekiem ļoti netīk datori un pārējās ciparu tehnoloģijas. Grupas mākslinieciskais vadītājs pat ir sacījis: "Mēs katru grupas nosaukuma burtiņu esam vai izgrebuši ar roku. To var uzskatīt par savdabīgu dunku modernismam."

2006. gadā kompānijā "The Perfect Kiss" tika izdots albums "Bande a Part", kas nosaukts par godu jaunā viļņa kino meistara Žana Lika Godāra filmai. Tajā ir dzirdamas ne tikai jutekliskas sieviešu balsis, bet arī vīrišķīgais Karību jūras dziedātāja Džeralda Toto (Gerald Toto) vokāls. Gan šī, gan pirmā albuma pirmsākumā bija tēls. Rakstot pirmo albumu, Marks un Olivjē iztēlojās jaunu brazīliešu meiteni, kas 60. gados kaut kur Riodežaneiro pludmalē dungo "Love Will Tear Us Apart". Savukārt, strādājot pie otrā albuma, mākslinieki apvienoja divus tēlus – jamaikiešu puisi, kas Kingstonas priekšpilsētā izpilda "Heart Of Glass" akustiskajā versijā, un aklu franču meiteni, kas dzied un spēlē akordeona pavadījumā Parīzes tunelī. Tādējādi stilistikas ziņā melodijas variējas no jamaikiešu regeja un kubiešu salsas līdz haitiešu vudū un atkal atpakaļ pie brazīliešu bosanovas. Melodijām ir raksturīgs krāšņs aranžējums, kurā izmantoti dažādi sitamie instrumenti, akustiskās ģitāras, akordeons un, protams, jutekliskas sieviešu balsis, bez kurām "Nouvelle Vague" skanētu citādāk. Taču tā ir tikai studijas ierakstā.

Uz skatuves grupas lielākais ierocis ir sieviešu vokāls un plastika. Tiek izmantots pilnīgi viss – sākot no pirkstiem un beidzot ar matu galiem. Dziesmas tiek izzīmētas, ne tikai izdziedātas. To var uzskatīt par izpildījumu burtiskā tā nozīmē. Dažu gadu laikā kolektīvs ir izlaidis vēl vairākus albumus, pēdējais no kuriem, "Coulers sur Paris", izdots 2010. gadā.

Biļetes uz koncertu nopērkamas visās "Biļešu servisa" kasēs un www.bilesuserviss.lv. Biļešu cena no 10 līdz 50 latiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!