Tuvojoties sešpadsmitā pasaules mūzikas festivāla "Porta" atklāšanai 29. oktobrī Rīgā, mūzikas namā "Daile", festivāla organizatori iepazīstina ar Latvijas mūziķiem, kuri papildinās multikulturālo koncertu programmu.

Divās nedēļas nogalēs festivāls muzikālajā vērienīgumā aptvers teju visus pasaules kontinentus, un ļaus klausītājiem izbaudīt latviskā skanējuma mijiedarbi ar āfrikānisko, grieķisko, armēnisko un brazīlisko. No Latvijas puses festivālā piedalīsies Elza Rozentāle, Ralfs Eilands, jaunais latviešu projekts "Brāļi un māsas", kā arī īpašais festivāla viesis – Shipsea.

Festivāla atklāšana uzticēta Latvijas etnodžeza pārstāvei – ekspresīvajai un temperamentīgajai Elzai Rozentālei. Jau pirms sešiem gadiem Elzas neparastā balss festivālā "Porta" iekrāsoja latviešu, moldāvu un gruzīnu kopprojektu Valta Pūces vadībā. "Man prieks atkal atgriezties pēc vairākiem gadiem uz festivāla "Porta" skatuves, bet šoreiz, prezentējot tieši sevis radīto mūziku un savu etnodžeza grupu "Bur Mani", kur kopā ar sitaminstrumentālistu Kasparu Kurdeko, kontrabasistu Tomu Poišu un ģitāristu Kasparu Vizuli ietērpjam zināmas un jaunas tautasdziesmas savā oriģinālskanējumā," stāsta Elza.

Vēl viens pavisam jauns projekts latviešu mūzikā – etnomūzikas apvienība "Brāļi un māsas" atklās festivāla otro dienu 5. novembrī. Tās nosaukums lielā mērā atbilst arī grupā pastāvošajām radu saitēm – tajā spēlē divu māsu un brāļu pāri, turklāt Latvijā labi zināmi mūziķi – Ilze Grunte un Andris Grunte, Edgars Kārklis un Kristīne Kārkle, bet šo komandu pie sitaminstrumentiem pavada viņu labs draugs – bundzinieks Artis Orubs. "Apvienības "Brāļi un māsas" mūzika balstīta uz latviešu folkloras materiālu, kas tiek izpildīts mūsu laikam atbilstošā interpretācijā, kurā apvienoti dažādi mūzikas stili, izteiksmīga aranžija un tembrāli bagāta instrumentācija. Svarīgākais – nepazaudēt sevi un savu unikālo stāstu, ar ko pārsteigt pasauli," tā grupas radošo darbību raksturo Kristīne Kārkle. Viņa uz mūzikas nama "Daile" skatuves kāps arī festivāla pirmajā dienā, kad kopā ar grupu "Banda Magda" no Ņujorkas notiks zināms eksperiments – latviski tradicionālais savērpsies vienā skaņu pavedienā ar grieķu un franču etnisko mūziku, pat ritmiem no Latīņamerikas.

Noslēdzošajā pasaules mūzikas festivāla "Porta" koncertā senegālietim Šeiham Lo (Cheikh Lô), kurš atzīts par vienu no labākajiem izpildītājiem no Āfrikas kontinenta, uz skatuves pievienosies latviešu dziedātājs – mūzikas stilu hameleons un pārvērtību meistars Ralfs Eilands. "Lai arī sadarbība ar Šeihu Lo ir neparedzama, gaidu to ar nepacietību. Šis mākslinieks no Senegālas ir unikāls ar savu skanējumu un darbību uz skatuves, kā arī tas ir mūziķis, kuram nav rāmju. Šķiet, ka robežu mūsu kopējai performancei un improvizācijai nebūs nekādu, tādēļ Senegāla noteikti satiksies arī ar Latvijas mūzikai raksturīgām tradicionālām iezīmēm," pirmskoncerta sajūtās dalās Ralfs.

Vairāk informācijas par festivālu "Porta" un tā programmu – festivāla mājaslapā.

Biļetes uz festivāla koncertiem "Biļešu paradīzes" kasēs visā Latvijā un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!