Foto: Publicitātes foto

Pasaules mūzikas festivāla "Porta" noslēgumā, Rīgas Kongresu namā, 1. decembrī notiks unikālas koncertprogrammas "Neparastā izstāde: Kančeli. Gruzija.Latvija" pasaules pirmatskaņojums ar paša komponista Gijas Kančeli (attēlā) piedalīšanos, portālu "Delfi" informē festivāla organizatori.

Koncertā piedalīsies gruzīnu etno džeza grupa "The Shin", Liepājas Simfoniskais orķestris, obojists Normunds Šnē, kā arī arī speciāli šim projektam izveidotā vokālā zvaigžņu grupa "Shilas" (Intars Busulis, Jānis Šipkēvics, Jānis Ozols, Kristaps Šorins, Jānis Strazdins un Ģirts Ozoliņš).

Koncertprogrammā pasaulslavenā gruzīnu komponista Gijas Kančeli kino un teātra mūzika iegūs jaunu dzīvi, kurā simfoniskā mūzika, etnodžezs, gruzīnu daudzbalsīgie dziedājumi un Kaukāza kaislīgās dejas, saplūstot vienotā veselumā, aizved visneparastākajā skaņu un kustību pasaulē.

""The Shin" jaunā koncertprogramma apvieno sevī stilu, skaistumu, humoru, tehniku, virtuozitāti un jaunus piedzīvojumus. Jauns un ass piedzīvojums tas būs arī mums – esam apvienojuši spilgtākās Latvijas vīru balsis zvaigžņu ansamblī, mācamies gruzīnu valodā dziedāt gruzīnu slavenās daudzbalsības stilā. Iet karsti, nav viegli, būs spilgti," stāsta vokālā zvaigžņu ansambļa dalībnieks Jānis Ozols.

Idejas autors ir Latvijā pazīstamā gruzīnu etnodžeza trio "The Shin" mūziķis Zaza Miminošvili. Viņš uzsver Kančeli mūzikas dziļās saknes ar Gruzijas folkloru, vienlaikus atzīstot, ka tā pieder pasaules kultūrai. Kančeli mūzika ir trausla, kaislīga, humora pilna, taču vienlaikus to caurvij gaišas skumjas. Tā ir noslēpumaina, bet vienlaikus caurspīdīgi viegla. Tā skan kā mazā cilvēka, sapņotāja dzīves maratons, kā pazudušā dēla monologs. Un visbeidzot, ikvienam gruzīnam tā skan kā Dzimtene. Līdzīgas izjūtas nav svešas arī latvietim, tādēļ "Neparastās izstādes" atklājēju vidū kopā ar gruzīnu māksliniekiem ir gan Liepājas simfoniskais orķestris, gan latviešu solisti, mūziķi un dejotāji.

Pasaules atzinību guvusī gruzīnu etno džeza grupa "The Shin" Latvijas publikas mīlestību jau ir iekarojusi, vairākkārt muzicējot gan solo, gan kopā ar latviešu folkmūziķiem no "Pūces etnogrāfiskā orķestra" izveidojot brīnišķīgu latviešu/gruzīnu kopprojektu "Es arī", kas 2009. gadā ieguva Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu. Gan dalība EU projektā "Kultūru osta" kā ietvaros 2010. gadā tapa latviešu – moldāvu - gruzīnu kopuzvedums "Harmonijas noslēpums" un Mārtiņa Grauda muzikāli dokumentālajā filmā "Kultūru osta".

Biļetes uz festivāla "Porta" noslēguma koncertu nopērkamas visās "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!