Foto: Publicitātes foto
22.augustā Liepājas Muzeja zālē plkst. 19 festivālu "Via Baltica" atklās "Čaikovksa kvartets".

Kā vēsta festivāla rīkotāji, Čaikovska stīgu kvartetu veido spilgtas personības – latviešu vijolniece Eva Bindere, vijolnieks Daniels Garlitskis no Krievijas, altists Dāvids Abrahamjans no Spānijas un čelliste un Ingrīda Šēnlauba no Francijas. Pirmatskanojumu Latvijā šajā koncertā piedzīvos Gijas Kančeli "Chiaroscuro".

Šo izcilo mūziķu kvartets festivāla atklāšanā piedāvās izbaudīt arī F.M. Bertoldi stīgu kvartetu Nr.3, E. fon Dohnāņi stīgu trio un pirmo reizi Latvijā būs iespēja dzirdēt Kančeli "Chiaroscuro".

Eva Bindere absolvējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju, kur mācījusies pie Anetes Zvaigznes, Ulda Sprūdža un Andra Baumaņa. 1997. gadā ieguvusi stipendiju mācībām Amerikā, Dalasā pie prof. Eduarda Šmīdera. Vēlāk studējusi izcilā franču vijolnieka Rafaela Olega klasē Bāzeles Mūzikas akadēmijā (Šveicē). Eva vienmēr īpašu uzmanību pievērsusi kamermūzikai. 2004. gadā viņa kopā ar kolēģiem izveido stīgu kvartetu Euphonia, kam piešķirta Lielā mūzikas balva. Kopš 2008.gada Eva Bindere ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas mācībspēks, regulāri sniedz meistarklases Eiropā, kā arī piedalās dažādu konkursu žūrijās. CD ieraksts "After Mozart", kurā Eva Bindere spēlē arī kā soliste, ieguvis "Gramy" balvu.

Davids Abrahamjans muzicē kamerorķestrī "Krievijas virtuozi", kā arī "Salcburgas kamersolistu" sastāvā. Abrahamjana daudzo skolotāju vidū ir arī Latvijā labi pazīstamais Jurijs Bašmets. Kā solists un kamermūziķis viņš uzstājies visā pasualē arī ar tādām leģendām kā diriģentiem Zubinu Metu un Klaudio Abado.

Daniels Garlitskis ir krievu izcelsmes vijolnieks, kurš savas prasmes apguvis Krievijā, turpinājis mācīties Parīzē un ieguvis daudzus augstākas novērtējumus vijoles spēlē un kamermūzikā, kā arī saņēmis neskaitāmas starptautiskas stipendijas un piedalījies dažādās meistarklasēs. Jau studiju gados Garlitskis koncertējis kopā ar Gidonu Krēmeru slavenajā Lokenhauzas kamermūzikas festivālā un daudzos citos festivālos Eiropā.

Ingrīda Šēnlauba čella spēli apguvusi Parīzē un Ķelnē pie Fransa Helmersona, kā arī dejas kustību pie Vilfridas Pioletas. Viņa ir uzstājusies uz lielākajām pasaules skatuvēm Londonā, Detrotā, Tokijā un daudzviet citur.

Festivāls "Via Baltica" notiek Liepājā no 22.līdz 31.augustam un 24.augustā Kuldīgā, piedāvājot klausītājiem desmit koncertus.

Līdz 11.septembrim Liepājas Muzeja filiālē "Liepāja Okupāciju režīmos" ir skatāma Nacionālā vēstures muzeja veidotā izstāde, kas veltīta akcijai "Baltijas ceļš" un citiem ar Atmodas procesiem saistītiem notikumiem. Izstādē atspoguļota arī 1989. gada 23. augusta akcija Baltijas ceļš, kad 1,5 miljoni cilvēku Latvijā, Lietuvā un Igaunijā sadevās rokās, izveidojot cilvēku ķēdi 600 km garā ceļa posmā Tallina - Rīga - Viļņa.

Biļetes uz festivāla koncertiem pieejamas "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā. Skolēniem, studentiem un pensionāriem ir atlaides. Bērniem līdz septiņu gadu vecumam, neaizņemot atsevišķu sēdvietu, ieeja maksas koncertos ir par brīvu.

Iespējams iegādāties arī vienu biļeti uz visiem Kuldīgas koncertiem un vienu biļeti uz visiem Liepājas koncertiem, tā ietaupot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!