Foto: Publicitātes attēli
"Tautas mūzika un zināšanas cilvēku sakārto un harmonizē. Tā vienkārši ir sava veida sevis sakārtošana," uzsverot tradīciju spēku, īsi pirms Ģertrūdes ielas teātrī gaidāmā Ziemas etnokoncerta teic viena no folkloras kopas "Kokle" dalībniecēm Dina.

Ziemas etnokoncertā, ko 19. janvārī rīko mūzikas izdevniecība "Lauska", "Kokle" muzicēs kopā ar jauniešu tautas mūzikas ansambli "Miglas asni".

"Kokle" tiek uzskatīta par vienu no vecākajiem folkloras ansambļiem Latvijā. Tas dibināts 1980. gadā kā bērnu folkloras kopa, bet gadu laikā ir kļuvusi arī par jauniešu grupu un vienu no aktīvākajām šobrīd Latvijā.

Kā stāsta viena no dalībniecēm Dina, "Kokles" jaunieši ir stiprs balsts dažādos jauniešu folkloras pasākumos gan kā danču spēlētāji, gan arī kā pozitīva noskaņojuma uzturētāji.

"Galvenais kopā sanākšanas iemesls abās vecākajās grupās ir laba kompānija. No malas skatoties, liekas, ka tā ir viena ģimene, kas viens par otru zina vairāk nekā viņu klasesbiedri un vecāki! Otrs iemesls - iemācīties kaut ko jaunu. Muzicēšana kā grupai dod patīkamas emocijas," teic Dina, kura pati ir arī tautas mūzikas pasniedzēja.

Savukārt ansamblis "Miglas asni" plašākai publikai pazīstams pēc pagājušās vasaras koncertiem kopā ar grupu "Dzelzs vilks". Ansambļa dalībnieki pārstāv visus četrus Latvijas novadus. Ir jaunieši no Rīgas, Rēzeknes, Madonas, Kuldīgas, Cēsīm, no Leišmales, Liepājas.

"Miglas asni" uzskatāma par jaunāko Latvijas folkgrupu, kas iedvesmu smeļas ne tikai latviešu, bet arī lietuviešu tautas mūzikā.

"Negribētos skaļi lietot šo skaisto vārdu salikumu- baltu postfolkloras grupa- mums vēl tāls un gudrs ceļš ejams… Mūsu uzstādījums nav gluži lietuviešu tautasdziesmas mēģināt dziedāt tā, kā to dara paši lietuvieši, tāpēc, iespējams, kādam tas noteikti ne visai labi patīk. "Miglas asni" liek tautasdziesmai ieskanēties caur šī gadsimta sajūtu. Vēlamies uzrunāt klausītājus un paši sevi ar to kopīgo skanējumu, kas rodas mūsos, spēlējot šīs, mums mantojumā atstātās "dārglietas"," skaidro "Miglas asnu" dalībniece Liene.

Jautāta vai kādreiz sajutusi attieksmi, ka tautas mūzika ir muzeja un vecu sieviņu padarīšana, viņa teic, ka "Miglas asni" vēl nav dzirdējuši šādu domu no kāda, bet ja teiktu, noteikti paaicinātu uz koncertu - lai atnāk, ieklausās un sajūt..

Ziemas etnokoncerts notiks ceturtdien, 19. janvārī, plkst. 19.00 Ģertrūdes ielas teātrī (Ģertrūdes ielā 101 a). Ieeja koncertā – 2 lati, skolēniem, studentiem un pensionāriem – 1 lats, biļetes var iegādāties pirms koncerta, kā arī www.bezrindas.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!