Foto: Andreas Sommer
Rīgas Krievu teātrī 26. augustā pirmizrādi piedzīvo jauns un neparasts iestudējums – koru opera "NeoArctic", ko veido dāņu režisore Kirstena Dēlholma, sadarbojoties ar Latvijas Radio kori un diriģentu Kasparu Putniņu.

Režisore un viņas dibinātā starptautiskās performances un instalāciju laboratorija "Hotel Pro Forma" Latvijas skatītājiem jau ir pazīstama. Kopā ar Latvijas Radio kori iepriekš veidoti darbi "Operācija: Orfejs" (2007) un "Kara daba" (2011). Dēlholma Latvijas Nacionālajā operā iestudējusi arī Riharda Vāgnera operu "Rienci", ar kuras pirmizrādi 2014. janvārī tika atklāts Eiropas kultūras galvaspilsētas gads.

Operas mūzikas autori – latviešu jaunais talants, Jeila universitātē studejušais Krists Auznieks un Mančestras elektroniskās mūzikas prominence Endijs Stots. Vizuālo ietērpu dziedātajiem un izrādei veidojis modes grands Vali Mohammeds Barrečs.

Pēc pirmizrādes Rīgā multimediālā opera būs skatāma arī Kopenhāgenā un Orhūsā, Dānijā.

"NeoArctic" tiek raksturota kā rosinoša, poētiska un saviļņojoša muzikāla performance par antropocēnu – jaunu ģeoloģisko laikmetu, kam raksturīga iepriekš nepieredzēta cilvēka ietekme uz Zemes ekosistēmām. Cilvēki ir kļuvuši par "dabas spēku", kas izraisa straujas, iepriekš nemaz neparedzētas izmaiņas uz to apdzīvotās Zemes.

Performancē "NeoArctic" uzmanība vērsta uz mūsdienu industriālās civilizācijas drupām un veikumiem. Drupas un iznīcība, jaunas dzīvības formas un jaunas ainavas. Simbiozas attiecības mūsdienu sarežģītības pasaulē. Darīšanas un atdarīšanas uzplūdi, kas paver jaunas iespējas. Distopiskais un utopiskais, kuri saplūst vienā; ir jārod jauns izbrīns par šīs zemes brīnumiem. Kora operas "NeoArctic" galvenā tēma ir procesu, struktūru un formas savstarpējā saspēle.

Iestudējumā piedalās 12 izcili Latvijas Radio kora dziedātāji, bet operu veido 12 ainas, 12 performatīvas dziesmas. Viņi izdzied, izčukst, izkliedz un izrunā vārdus, veidojot ritmiskas, atkārtojošas, dunošas ainavas.

"Ritmiska mūzika saplūst ar eksperimentālu elektronisko mūziku. Skaistas melodijas te parādās, te pazūd. Skatuve ir ietīta baltā audumā – audeklā, uz kura atspoguļosies gaismas un krāsas, video un projekcijas. Nemitīgi mainīga ainava. Tērpi un rekvizīti ir materializēta kompozīcijas daļa. Gaisma piepilda telpu ar taustāmu atmosfēru un liegām krāsu ēnām, savukārt salocītais audums veido asas ēnas," tā operu raksturo tās veidotāji.

Iestudējumu Latvijā varēs noskatīties arī 27. augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!