Foto: Valters Pelns
Svētdien, 5. jūlijā, Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" ar etnomūziķu – Birutas Ozoliņas un Uģa Prauliņa – koncertprogrammu "Identitātes" turpinājās sērija "Personīgi", kas dažādu žanru koncertus klausītājiem piedāvā baudīt tuvākā, brīvākā un personīgākā atmosfērā. Raksturīgi sērijai pēc koncerta klausītāji tika aicināti baudīt sarunas ar māksliniekiem, kas pēc ārkārtējās situācijas izsludināšanas tika atjaunotas pirmoreiz un izvērtās īpaši emocionālā kopdziedāšanā un kopā būšanā.

Etnodueta koncerts vakara gaitā izvērtās kā muzikāla saruna, kurā Biruta Ozoliņa un Uģis Prauliņš klausītājus iepazīstināja ar dažādu Latvijā dzīvojošo tautu dialektiem, novadus raksturojošām dziesmām, kā arī pastāstīja par darbietilpīgo procesu – tautasdziesmu meklēšanu, rekonstruēšanu un piemērotākā skanējuma izvēli.

Kā iepazīstināja pieredzējusī koklētāja, pianiste, pasniedzēja un etnomūziķe Biruta Ozoliņa, dažkārt tautasdziesmas kopā salikšana var ilgt pat vairākas desmitgades: "Šo dziesmu "Ai, meitenīte, ai zeltenīte" pirmoreiz atradu pirms aptuveni 35 gadiem. Pagāja vairāki gadu desmiti līdz uzgāju tās melodiju, bet pantiņa turpinājums pie manis atnāca tikai pirms dažiem gadiem."

Abi mākslinieki dzimuši, auguši un dzīvojuši vairākās Latvijas vietās, kas gadu gaitā ļāvis viņiem iepazīties ar šajos novados dzīvojošo ļaužu valodas skanējumu un viņus raksturojošām dziesmām. Programmas gaitā mākslinieki caur pieredzes stāstiem un valodām būvēja muzikālos tiltus starp līviem un leiviem jeb Vidzemes igauņiem, starp kurzemniekiem un latgaļiem, vedot klausītājus muzikālā ceļojumā pa mūsu zemi un aicinot katru izkopt un turpināt tās bagāto mantojumu.

Īpašs pārsteigums klausītājiem bija abu mākslinieku spēja savienot latviešu tautasdziesmu ar blūza elementiem, kas, mūziķu vārdiem sakot, viņu daiļradē gan nav retums, jo tieši Biruta Ozoliņa savulaik izveidojusi Latvijā pirmo etnodžeza ansambli "Patina".

Sērijas nākamais notikums – opermūzikas koncerts "Dienvidu saules promenāde" – gaidāms jau 9. augustā. Pie klavierēm esot ekspresīvajai pianistei Agnesei Egliņai, Latvijas Nacionālas operas un baleta solisti – dzidrais soprāns Marlēna Keine un artistiskais tenors Mihails Čuļpajevs – duetā izdziedās Vidusjūras dienvidniecisko komponistu skaistākās mīlas dziesmas, ārijas un duetus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!