Foto: Jānis Vecbrālis

Piektdien, 23. augustā, Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" izskanēja ikgadējais festivāls "Liepājas vasara". Festivāla noslēguma koncertā Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) un Valsts akadēmiskais koris "Latvija" diriģenta Māra Sirmā vadībā atskaņoja Imanta Kalniņa mīlestības pilno Sesto simfoniju un koru repertuāra hitu – Morisa Diruflē Rekviēmu, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Solisti bija Laura Teivāne, Liene Andreta Kalnciema un Andrejs Krutojs.

Klausītāji varēja izbaudīt Imanta Kalniņa Sesto simfoniju, kas pirmo reizi bija skanējusi vasarā pirms 18 gadiem. Šis skaņdarbs, kas jo sevišķi atpazīstams ar savu III daļu "Balle pilī", ir dzimis tieši Liepājā un ir īpašs ar to, ka tas ir otrreizējs gadījums, kad Kalniņa simfonijā ienāk vārds. Muzikoloģe Ingrīda Zemzare Sesto simfoniju saukusi par laimīga cilvēka lūgšanu, bet pats komponists – par savu Tadžmahalu, veltot to dzīvesbiedrei un mūzai Agrai. Tā kā Liepājas Simfoniskais orķestris pagājušogad Indijas turnejas laikā apmeklēja Tadžmahalu, arī šie iespaidi ieplūda atskaņojuma enerģētikā. Koncerta publikā klāt bija arī pats autors Imants Kalniņš.

Otrs koncertprogrammas skaņdarbs bija franču komponista Morisa Diruflē slavenākais veikums – meditatīvais un labskanīgais Rekviēms, kas kora "Latvija" izpildījumā pirmo reizi skanēja kopā ne tikai ar ērģelēm, bet arī ar simfonisko orķestri. Šoreiz pie ērģelēm sēdās Liene Andreta Kalnciema, savukārt mecosoprāna un baritona solo dziedāja Latvijas Nacionālās operas soliste Laura Teivāne un Šveicē rezidējošais dziedonis Andrejs Krutojs.

Sestdien, 24. augustā, pulksten 19 Rīgas Domā šī koncertprogramma izskanēs arī Starptautiskā Garīgās mūzikas festivāla noslēgumā.

Festivāls "Liepājas vasara", ko ik gadu organizē Liepājas Simfoniskais orķestris, ir leģendārā vasaras simfoniskās mūzikas cikla "Liepājas vasara" garīgais mantinieks un turpinājums. Gadu desmitiem Liepājā, Jūras parka brīvdabas estrādē siltajās vasaras dienās liepājnieki un kūrviesi ar visām ģimenēm varēja baudīt simfoniskās mūzikas koncertus. 1783. gadā šo iniciatīvu aizsācis toreizējais Kurzemes hercogs Pēteris Bīrons. Pēdējos gados festivālā skanējuši tādi skaļi vārdi kā Giora Feidmans, Gidons Krēmers un "Kremerata Baltica", Avi Avitals, Tokiko Kato, Maija Kovaļevska un vēl citi. Jau otro gadu pēc kārtas festivāls norisinās ne vien Liepājā, bet arī Rundāles pilī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!