Foto: Publicitātes foto

Piektdien, 19. jūlijā, ar Bavārijas Radio simfoniskā orķestra, diriģentes Suzannas Melki un vijolnieka Juliana Rahlina koncertu sākās jaunais mūzikas festivāls "Rīga Jūrmala", portālu "Delfi" informēja pasākuma rīkotāji.

Koncertā ar stāvovācijām izskanēja Žana Sibēliusa, Sergeja Prokofjeva un Riharda Štrausa simfoniskā mūzika.

Festivāls sastāv no četrām minifestivālu sērijām četras vasaras nedēļas nogales, katrā pieci koncerti un to centrā – viens simfoniskās mūzikas "smagsvars" simfoniskais orķestris. Savukārt dienas koncertos muzicēs tie, kurus pasaules mūzikas prese dēvē par nākotnes zvaigznēm. Sestdien skanēs pianista Luka Geņuša solokoncerts Lielajā Ģildē un vijolnieka Juliana Rahlina un pianista Rūdolfa Buhbindera koncerts LNO, savukārt svētdien Lielajā Ģildē muzicēs pianists Mārtins Džeimss Bartlets, bet pirmās nedēļas nogales izskaņā – Bavārijas Radio simfoniskais orķestris, norādīja organizatori.

"Uz festivālu dosies skatītāji teju no 50 valstīm – tālākās valstis, no kurām gaidām koncertu apmeklētājus, ir Dienvidkoreja, ASV un Izraēla. Koncerti būs skatāmi ne tikai Latvijas Televīzijā, bet arī starptautiskajā klasiskās mūzikas platformā. Uz Latviju, atspoguļot festivāla norisi, brauks aptuveni 40 Eiropas zināmāko klasiskās mūzikas un dzīvesstila mediju pārstāvji," stāsta festivāla izpilddirektore Zane Čulkstēna.

Festivāla atklāšanas brīdī pievienojās tādas prominences un sabiedrībā zināmas personas kā Valsts prezidents Egils Levits, eksprezidents Valdis Zatlers, komponists Ēriks Ešenvalds, Latvijas Radio programmas "Klasika" vadītāja Gunda Vaivode, uzņēmēji un mecenāti Pjotrs Avens, Jānis Zuzāns, Aija un Pēteris Šmidres, Leons Zilbers, Guntis Rāvis, uzņēmējs Uldis Pīlēns, LNSO vadītāja Indra Lūkina, "Latvijas Koncertu" direktors Guntars Ķirsis, koncertzāles "Lielais Dzintars" vadītājs Timurs Tomsons, koncertzāles "Cēsis" direktors un aktieris Juris Žagars, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja vadītāja Māra Lāce, zīmola "Amoralle" vadītāja Inese Ozola, festivāla "Wine & Champagne" rīkotājs Aigars Nords, Hanzas Perona vadītāja Ieva Irbina un daudzi citi.

Organizatori atgādina, ka festivāls turpināsies arī augustā – trīs nedēļas nogalēs Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē, viesosies trīs orķestri – Krievijas Nacionālais orķestris un diriģents Mihails Pļetņovs (18.08.), Izraēlas filharmoniskais orķestris un diriģents Zubins Meta (23. un 25.08.) un Londonas simfoniskās orķestris ar diriģentu Džanandrea Nosedu (30. un 31.08.).

Uzstāsies arī pasaules akadēmiskās mūzikas elites pārstāvji – pianisti Marijs Peraija (23.08.), Juidzja Vana (25.08.), Sondžins Čo (30.08.), vijolnieks Vadims Repins (31.08.), čellists Miša Maiskis (16. un 18.08.), tenors Džozefs Kalleja (17.08.), kā arī tādi solisti, kā ģitārists MILOŠ (17.08.), dziedātāji Dzjina Fana (31.08.) un Benjamins Apls (18.08.), pianisti Jans Ļiseckis (23.08.), Deniss Kožuhins (25.08.) un Likā Debargs (01.09.), vijolniece Aleksandra Konunova (24.08.) un čellists Edgars Moro (01.09.).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!