Foto: Krists Krūskops
Ceturtdien, 4. jūlijā, viesnīcā "Grand Hotel Kempinski Riga" notika otrais mūzikas festivāla "Rīga Jūrmala" klubs "Ekselence", Kluba apmeklētājiem bija iespēja ielūkoties 18. augusta koncerta skaņdarbu vēsturē, to autoru dzīves svarīgākajos notikumos un interpretācijās dažādos mākslas žanros.

Kluba stāstnieks ir muzikologs Mikus Čeže – viens no spilgtākajiem mūzikas vēstures un Rīgas mūzikālās pagātnes zinātājiem. "Festivāla otrās nedēļas nogales centrālajā koncertā ar Krievijas Nacionālā orķestra, diriģenta Mihaila Pļetņova un čellista Mišas Maiska dalību 18. augustā skanēs izcili mūzikas opusi – Sergeja Prokofjeva svīta no baleta "Romeo un Džuljeta", Žorža Bizē mūzika lugai "Arliete" paša Pļetņova salikumā un Kamila Sensānsa Čella koncerts. Pēdējie divi darbi tapuši laikā, kad Parīze piedzīvoja smagāko krīzi savā vēsturē. Prokofjeva baleta "Romeo un Džuljeta" ceļš līdz pirmizrādei ir bijis smags – komponistam bija jāpiekrīt dažādiem kompromisiem attiecībās ar varu, lai opuss, kuru uzskata par 20. gadsimta šedevru, piedzīvotu pirmizrādi," par koncerta programmu stāstīja Čeže.

Nākamais mūzikas kluba "Ekselence" pasākums "Vīzijas par Rīgu 19. gadsimta vidū" notiks augusta sākumā un būs veltīts Hektora Berlioza "Fantastiskajai simfonijai", kuru 25. augustā Dzintaru koncertzālē atskaņos Izraēlas filharmoniskais orķestris un diriģents Zubins Meta.

Šī gada vasarā, no 21. jūlija līdz 1. septembrim, Latvijā notiks jauns pasaules līmeņa simfonisko orķestru festivāls "Rīga Jūrmala", kura ietvaros Rīgā un Jūrmalā muzicēs tādi orķestri un pasaulslaveni diriģenti kā Izraēlas filharmoniskais orķestris un Zubins Meta, Londonas simfoniskais orķestris un Džanandrea Noseda un Krievijas Nacionālais orķestris un Mihails Pļetņovs, kā arī daudzi izcili izpildītājmākslinieki, kas Latvijā un Baltijas reģionā muzicēs pirmo reizi.

Vairāk informācija festivāla mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!