Foto: Jānis Vecbrālis
6. augustā Dienvidkurzemes festivāla "Rimbenieks" apmeklētāji varēja baudīt krāšņu 18./19. gadsimta mijas mūzikas programmu ar divu spilgtu solistu piedalīšanos, pie Liepājas Simfoniskā orķestra diriģenta pults esot Guntim Kuzmam.

Starptautiski pazīstamās latviešu vijolnieces Kristīnes Balanas interpretācijā skanēja solo Volfganga Amadeja Mocarta Piektajā vijolkoncertā, bet šī gada jubilārs, klarnetists Ints Dālderis atskaņoja agrīnā romantisma zvaigznes Kārļa Marijas fon Vēbera Otro klarnetes koncertu.

“Jo vairāk klausos Johana Sebastiāna Baha talantīgo dēlu Johana Kristiāna Baha un Karla Fīlipa Emanuela Baha mūziku, jo spēcīgāk sajūsminos par kolosālo degsmi un izdomu, ar kādu mūzas iedvesmojušas viņus komponēt. Šajā programmā tiecos aizdegt orķestrī kaislību uz šo mūziku un ceru, ka to izbaudīs arī klausītāji,” stāsta diriģents Guntis Kuzma. ”Programmas salikums nav nejaušs. Johans Kristiāns Bahs Anglijā bija mazā Mocarta mentors, un interesanti, ka Londonas Baha simfonija komponēta vēlāk par šo Mocarta vijolkoncertu. Vienmēr apbrīnoju Kristīnes Balanas spēju degt spožas ugunis ikkatrā skaņdarbā, kam pieskaras viņas vijole – dedzīgais un elegantais spēles stils ir labākais sabiedrotais Mocarta ģenialitātes atklāsmei. Savukārt Karla Fīlipa Emanuela Baha vētrainā mūzika labi sader ar Vēbera opusa dramatiskajiem akcentiem un operiskajiem kontrastiem. Inta Dāldera klarnete mirdzēs žilbinošās virāžās, dziedās mīlas dziesmu un dejos akrobātisku polonēzi.”

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!