Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Otrdien, 25. janvārī, Lielajā ģildē notiks latviešu estrādes mūzikas leģendai Margaritai Vilcānei veltīts koncerts. Līdz ar šo koncertu tiks atklāta arī mākslinieces skatuves tērpu izstāde, kas būs aplūkojama līdz 26. februārim. Īsi pirms koncerta un izstādes atklāšanas "Delfi" bija iespēja izstādi aplūkot caur fotokameras objektīvu.

Margarita Vilcāne apaļu jubileju svinēja 2020. gadā, bet nu dzimšanas dienu ir iespējams nosvinēt klātienes koncertā, savukārt tērpu izstāde iezīmē modes unikālo vietu estrādes kultūrā.

Dziedātāja allaž izcēlusies ar izmeklētiem un oriģināliem skatuves tērpiem. Par tiem jau kopš 60. gadu beigām bija atbildīga Ārija Punenova, Rīgas Modeļu nama māksliniece, modele un Margaritas Vilcānes sirdsdraudzene. Abas mākslinieces satikās 1967. gadā Monreālā EXPO izstādes laikā, kur Margarita uzstājās kā dziedātāja, bet Ārija – kā modele.

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Multimediālajā izstādē aplūkojami 24 skatuves tērpi, ar kuru palīdzību tiks atklāts dialogs starp dziedātāju un Āriju Punenovu un kalpos kā liecība par modes vietu unikālajā estrādes žanrā.

Izstādē apskatāmi tērpi no dažādiem periodiem un katrs no tiem ir veltīts atsevišķai koncertprogrammai vai pat konkrētai dziesmai. Tērpi ir abu mākslinieču kopdarbs.

Tāpat izstādē būs apskatāmas tērpu anotācijas, kurās apkopoti Margaritas Vilcānes un Latvijas Mākslas akadēmijas modes mākslas studentu komentāri par tērpu stilistisko aspektu un padomju laikam nepieciešamo radošo attapību to izveidei.

Izstādes veidotāji – Latvijas Mākslas akadēmijas Vides mākslas, Modes mākslas, Grafikas un iepakojuma specialitāšu studenti un mācību spēki. Idejas autores – Barbara Ābele un Sintija Šustiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!