Foto: Valters Pelns

Piektdien, 18. februārī Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” pasaulslavenais kamerorķestris “Kremerata Baltica” priecēja ar īpašu 25 gadu jubilejas koncertprogrammu, pirmo reizi uz skatuves vienojoties ar ekspresīvo poļu pianistu Adamu Kosmeju (Adam Kośmieja). Mūziķu apvienība klausītājiem piedāvāja daudzveidīgas muzikālās nokrāsas, izpildot jauno latviešu komponistu, Georga Pelēča un Alfrēda Šnitkes daiļradi. Piedāvājam ieskatu koncerta norisē.

Koncerta pirmā daļa, kas veltīta kamerorķestra jubilejai, tika atklāta ar laikmetīgiem un gluži meditatīviem skaņdarbiem. Jēkaba Jančevska sarunā ar kokiem "Lignum" reti sastopamo svilpaunieku skanējumā un stīgu instrumentu lociņu radītajā vēja šalkoņā bija dzirdams īstens dabas skaņu sakausējums. Savukārt Kristapa Pētersona stāstījums skaņās "Mūzika lielam ansamblim", kuru izpildīja kamerorķestra latviešu mūziķu sastāvs "Kremerata Lettonica", pašu skaņdarba autora pārvērta no kontrabasista par ģitāristu.

Jaunu strāvojumu orķestra sastāvam piešķīra pianists Adams Kosmeja, kurš melnbaltajos taustiņus ietērpa padomju laika komponista Alfrēda Šnitkes drūmos un vētrainos tēlus "Koncertā klavierēm un stīgām", aktualizējot cīņu starp tumsu un gaismu un mūžīgos jautājumus par cilvēka eksistenci un dzīves ierobežotību.

Iepriekš radītos meditatīvos un tumšos toņus koncerta otrajā daļā šķēla saules pielietie Georga Pelēča skaņdarbi, atzīmējot komponista 75 gadu jubileju. Klātesot arī pašam komponistam skatītāju rindās, kamerorķestra izpildījumā skanēja ziedu burvība "Peoniju dejā", taču skaņdarbā "Astors Pjacolla, Oskars Stroks un es (Buena Rīga)" pieredzējām virtuozā vijolnieka Džeraldas Bidvas (Džeraldas Bidva) solo, atklājot Buenosairesas tango melodiju tikšanos ar Latvijas tango tēmām.

Programmas kulminācijā "Kremerata Baltica" kopā ar Adamu Kosmeju izpildīja sapņaino un dzīvespriecīgo skaņdarbu "Concertino Bianco" klavierēm un stīgām, kam sekoja vētraini klausītāju aplausi un skaņdarba III daļas "Con anima" atkārtojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!