Foto: DELFI
Ar koncertu mūzikas namā "Daile" 30. aprīlī nosvinēta grupas "Jauno Jāņu orķestris" jaunākā albuma "Ieviņa" izdošana. Turpmākie albuma prezentācijas koncerti plānoti 12. maijā Vecgulbenes muižā un 18. maijā Liepājā.

Albums 27. aprīlī iznāca izdevniecības "Upe tuviem un tāliem" paspārnē. CD formātā tas pieejams Latvijas mūzikas ierakstu tirdzniecības vietās, bet digitāli – vietnē "Bandcamp". Plānots, ka albums iznāks arī vinila skaņuplates formā.

Atgriezties pie dziesmu radīšanas ar dainu vārdiem Juri Kaukuli pamudinājis nejaušs notikums. "Pažobelē uzgāju 19. gadsimta gleznu, kas piederējusi manam vectēvam. Attēlu – kamanas un braucēju kažokā -, sagrauzis laika zobs, tāpat arī zudis autora vārds un stāsts par to, kā glezna nonākusi pie vectēva. Restaurējot gleznu un ejot pa pēdām vectēvam, radās veltījums viņam – pasaules apceļotājam, karavīram un dzīves mīlētājam," tā mūziķis. Piemērotākā zudušā laika tveršanai tekstā šķitusi tautasdziesmu pārlaicīgā dimensija. "Dainas esam lietojuši kā dzejiskus motīvus jaunradei, nevis nemainīgi muzejiskas vērtības. Viens aiz otra dažādi folklorā sastopamie arhetipiskie motīvi kā puzles gabaliņi sasaistījās jaunās kombinācijās. Mūsu dziesmas ir stāsti, kas arvien atgriežas cilvēcisku attiecību krustcelēs – dziesmas no intīmiem čukstiem līdz mežonīgām dejām, un, ko tur slēpt, tieši nerātno dainu krājums akumulējis pamatīgas enerģijas rezerves," atklāj Juris Kaukulis.

"Ir interesanti paklausīties, kā sen tapušas četrrindes organiski savienojas ar mūsdienīgu skanējumu kā kāja ar zeķi, līdz ar to radot neparasti māksliniecisku izteiksmes veidu, kas brīžiem gan uzjautrina, gan kvalitatīvi saskumdina. Emociju spektrs ir plašs, brīžiem nonākot pat nerātno dainu apcirkņos, kā, piemēram, dziesmā "Ansītis". Kāpēc gan ne?" par albumu "Delfi" raksta mūzikas žurnālists Kaspars Zaviļeiskis.

Jaunajā albumā iekļautas 12 kompozīcijas, tostarp arī jau Latvijas raidstacijās nokļuvušie singli "Salti pūta ziemas vēji" un tituldziesma "Ieviņa". Dziesmu autors ir Juris Kaukulis, aranžējumus radījuši un dziesmas ieskaņojuši JJO mūziķi: Juris Kaukulis (balss, ģitāra), Artis Orubs (sitaminstrumenti), Kaspars Tobis (sintezatori), Ieva Strode (balss, vijole) un Valērijs Cīrulis (balss, mandolīna) un Andris Veinbergs (kontrabass). Skaņas ieraksta producents - Aldis Zaļūksnis. Albuma dizaina autors – mākslinieks Viesturs Staņislavskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!