Foto: Valters Pelns
Jau otrdien, 17. novembrī skatītāji Latvijā un visā pasaulē varēja noskatīties Latvijas 102. gadadienas svētku koncerta tiešraidi no Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars". Kā informē koncertzāles pārstāvji, koncerta tiešraidei kopskaitā bija pievienojušās aptuveni 16 tūkstoši mājsaimniecību Latvijā, Lielbritānijā, Vācijā, Norvēģijā, Īrijā, Zviedrijā, ASV, Itālijā, Kanādā un cituviet.

Svinīgajā un vērienīgajā koncertprogrammā latviešu folklora vijās ar mūsu simfonisko dižgaru radītajām romantisma pērlēm. Diriģenta Aināra Rubiķa izloloto koncertprogrammu atskaņoja Liepājas Simfoniskais orķestris, pianists Daumants Liepiņš un soprāns Liene Kinča.

"Šī man ir ļoti tuva programma. Domājot par šo koncertu, atcerējos, kā tad, kad mēs ar Rēziju Kalniņu vēl strādājām Novosibirskā un pēc ilgāka laika pavasarī atgriezāmies Latvijā, sajutām svaigi pļautas zāles smaržu. Tā ir sajūta, kas atausa atmiņā, veidojot svētku koncertu. Man bija ārkārtīgi svarīgi savākt kopā sajūtu, kas man ir Latvija," atklāj koncerta mākslinieciskais vadītājs un diriģents, Berlīnes Komiskās operas muzikālais vadītājs Ainārs Rubiķis, kurš aizvadītajā nedēļā saņēmis Krievijas teātra balvu "Zelta maska" kategorijā Labākais operas diriģents.

Foto: Valters Pelns

Koncerta tiešraide bija skatāma koncertzāles "Lielais dzintars" mājas lapā, sociālo tīklu kontos, portālā lsm.lv un audio tiešraidē baudāma Latvijas Radio 3 – "Klasika" ēterā.

"Šī vakara koncerta muzikālajā paletē netrūkst latviskas romantikas, tautiski siltas sirsnības, priekpilnas pārgalvības un saulaina mīļuma. Un, protams, svētkiem piedienīgas svinīgas pacilātības," atklājot koncertu, izcēla muzikoloģe un vakara vadītāja Liene Jakovļeva.

Koncertu ar simfonisku vērienu atklāja svinīgā Ādolfa Skultes "Uvertīra", ar pianista Daumanta Liepiņa solo izskanēja līdz šim reti atskaņotā Pētera Barisona "Latvju rapsodija", savukārt Jāņa Mediņa apdarinātās "Piecas latviešu tautasdziesmas" Latvijā pirmatskaņoja soprāns Liene Kinča. Programmu papildināja arī no aizmirstības izceltā Mārtiņa Brauna balāde "Tālavas taurētājs", bet vakara noslēgumā izskanēja trīs daļas no Romualda Kalsona svītas "Gadskārtu ieražu dziesmas" un Liepājas vēju iedvesmotā Imanta Kalniņa radītā svīta "Rotāju, dancoju".

Foto: Valters Pelns

"Šis vakars ir neatkārtojams un es teiktu pat neiespējams, domāju, ka nekas tāds dzīvē nav iespējams! Tas, kā Ainārs Rubiķis atrada šo skaņdarbu un pastāvēja uz to, ka šis darbs ir jāsavāc kopā, nebūt nebija viegli. Mums palīdzēja Andris Sējāns, lai no orķestra balsīm īsā laikā kopā saliktu šo skaņdarbu. Šis izpildījums mani aizkustināja," uzsvēra skaņdarba "Tālavas taurētājs" komponists Mārtiņš Brauns, kurš 1975. gadā komponēto skaņdarbu pēc 45 gadu pārtraukuma Liepājas koncertzāles tukšajās skatītāju rindās izdzirdēja atkal pirmoreiz.

Koncerta ieraksts Latvijas Radio 3 - Klasika arhīvā pieejams šeit. Video ieraksts skatītājiem būs pieejams decembra beigās portālā "Diva.lv" (ERAF projekta "Kultūras mantojuma satura digitalizācija (1. kārta)" ietvaros).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!