Foto: LETA

Sestdien aizvadītas Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) 95.dzimšanas dienas svinības, kuru centrālais notikums bija "Swedbank" un JVLMA Gada balvas pasniegšanas svinīgā ceremonija.

Mūzikas akadēmijas gada balva piešķirta 11.reizi, un šogad to saņēma topošā komponiste Evija Skuķe un džeza mūziķis Dāvis Jurka, kā arī JVLMA Stīgu katedras docētājs un kontrabasists Sergejs Brīnums.

"Katrs balvas laureāts ir spilgta personība savā jomā. Brīnums strādā tā pavisam klusiņām, taču par viņa izcilību liecina rezultāti - daudzi spēcīgi mūziķi ir bijuši viņa audzēkņi. Skuķe ir viena no spilgtākajām latviešu jaunās paaudzes komponistēm un arī no spilgtākajām komponistēm vispār, toties Jurka - viens no nopietnākajiem un aktīvākajiem jaunās paaudzes džeza mūziķiem, kas turklāt arī komponē," stāsta JVLMA zinātniskā un radošā darba prorektore Anda Beitāne. Viņa piebilst, ka konkurence šogad bijusi sevišķi sīva.

Sarīkojumā muzicēja Gada balvas laureāti, kontrabasists Matīss Eisaks un dīdžejs "Monsta", kā arī JVLMA simfoniskais orķestris un koris. Pie diriģenta pults stājās Andris Vecumnieks.

Gada balva tiek pasniegta 11.gadu. Kopš pašiem pirmsākumiem to katru gadu saņem divi JVLMA studenti, bet desmito reizi tā pasniegta arī kādam no augstskolas mācībspēkiem.

Visi trīs laureāti saņēma atjaunoto vēsturisko JVLMA diplomu - Jāzepa Vītola laika gravīras kopiju, kuru darinājis nezināms autors, kā arī naudas balvu.

Gada balvas jaunajam mūziķim ieguvēja Skuķe ir profesionālās bakalaura studiju programmas "Kompozīcija" septītā semestra studente, kas 2014.gadā sevi apliecinājusi kamermūzikas darbu konkursā Itālijā "Citta di Udine", iegūstot pirmo vietu starp 392 komponistiem no 50 valstīm. Tāpat viņa piedalījusies JVLMA projektā "Spodrē manu dvēselīt'' un "Rīga 2014" programmā iekļautajā "Kartupeļu operā", viņas skaņdarbi iekļauti arī kora "Kamēr..." programmā "Amber Songs" un kora "Sola" programmā un kompaktdiskā "Četras stihijas".

Gada balvas jaunajam mūziķim ieguvējs Jurka ir profesionālās maģistra studiju programmas trešā semestra students specializācijā "Džeza mūzika", spēlē saksofonu Latvijas Radio bigbendā un orķestrī "Rīga", paralēli darbojas arī Daumanta Kalniņa kvintetā, Kristapa Vanadziņa kvartetā un projektā "Strings Attached", kam sacerējis arī oriģinālmūziku.

Brīnums JVLMA strādā kopš 1976.gada. Viņa audzēkņu vidū ir bijuši daudzi vadošie mūziķi pasaules un Latvijas orķestros, Brīnums veiksmīgi sagatavojis daudzus studentus dalībai starptautiskos konkursos, un starp iepriekšējiem Gada balvas laureātiem ir trīs viņa audzēkņi - Upatnieks, Jurģis Klotiņš un Oskars Bokanovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!