Foto: Agrita Grosbarte

Šo trešdien, 26.oktobrī, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā izskanēja Pētera Vaska fonda, Mazās Mežotnes pils un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kopprojekts – "Solokoncerts Rozentāla darbnīcā".

Koncerts tika rīkots, pieminot izcilā latviešu gleznotāja Jaņa Rozentāla dzīvesbiedrenes un mūzas – somu dziedātājas Ellijas Forseles – 145. dzimšanas dienu.

Koncertā izcilās Latvijas Nacionālās operas solistes Evijas Martinsones (soprāns) un pianistes Lailas Holbergas sniegumā skanēja Ziemeļvalstu un latviešu vokālā kamermūzika – Emīla Dārziņa, Alfrēda Kalniņa, Roberta Šūmaņa, Jana Sibēliusa un Edvarda Grīga solodziesmas, kā arī operu ārijas no Ellijas repertuāra.

Janis Rozentāls (1866–1916) un Ellija Forsele (Elli Forssell, 1871–1943) iepazinās 1902. gada nogalē, kad Ellija viesojās Rīgā un sniedza koncertu. Janis Rozentāls, kuru interesēja ziemeļu kaimiņzemes kultūra, bija klausītāju vidū. Koncerts uz mākslinieku atstāja dziļu iespaidu, īpaši Žana Sibēliusa komponētā dziesma "Melnās rozes". Janis un Ellija satikās viesībās, kuras viņai par godu pēc koncerta rīkoja Grosvaldu ģimene. Jau pēc deviņām dienām Rozentāls rakstīja bildinājuma vēstuli uz Somiju Ellijas tēvam Teodoram Forselam, kurš savu svētību neliedza, un 1903. gada 5. martā Helsinkos notika kāzas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!