Foto: LETA
Līdz ar citām pasaulē zināmākajām Latvijas operas zvaigznēm, šogad Triju Zvaigžņu ordenis piešķirts arī starptautiski augstu novērtētajai dziedātājai Marinai Rebekai. Operas māksliniece ordeni saņēma svinīgā ceremonijā Rīgas pilī 6. decembrī.

Dziedātājai piešķirts III šķiras Triju Zvaigžņu ordeni un viņa iecelta par ordeņa komandieri

Atgādinām, ka 2017. gada 10. janvārī Rīgā, 12. janvārī Liepājā un 15. janvārī Rēzeknē pirmoreiz Latvijā būs skatāms itāļu komponista Gaetāno Doniceti operas "Marija Stjuarte" oriģinālversijas koncertuzvedums, kurā Marina Rebeka dziedās titullomu.

Atzītā bel canto stila meistara Gaetāno Doniceti opera "Marija Stjuarte", kuras pamatā pa daļai vēsturiski fakti, pa daļai fikcija, atklāj Skotijas karalienes Marijas Stjuartes un viņas māsīcas, Anglijas karalienes Elizabetes cīņu par Anglijas troni. Šajā stāstā netrūkst nedz mīlestības un greizsirdības, nedz intrigu un traģiskas kulminācijas.

Marina Rebeka atzīst, ka Marijas Stjuartes loma ir liels izaicinājums, tā ir vokāli ļoti sarežģīta, tomēr māksliniece sen ilgojusies to nodziedāt un no grūtībām nebaidoties, turklāt viņas balss ir īpaši piemērotā formā Doniceti mūzikas atskaņojumam. Gatavošanās koncertizrādēm dzimtenē Marinai Rebekai ir arī svarīgs posms Marijas Stjuartes lomas pilnveidē, jo jau 2017. gada martā viņa Marijas Stjuartes lomu atveidos jaunā iestudējumā prestižajā Romas operteātrī Itālijā.

Kopā ar Marinu Rebeku uzstāsies īpaši izmeklēts skatuves partneru ansamblis: Anglijas karalienes Elizabetes lomu dziedās Krievijā dzimusī un Vācijā dzīvojošā uzlecošā zvaigzne Katja Levina (soprāns), Lesteras grāfa Roberta lomā – vairākkārtējs "Grammy" balvas ieguvējs, turku tenors Bīlents Bezdīzs, kuru Latvijas publika jau dzirdējusi Edgardo lomā Doniceti operā "Lucia di Lammermoor" Rīgas opernamā. Šrūsberijas grāfu Džordžu Talbotu gaidāmajos koncertos dziedās pieprasītais 18. un 19. gadsimta opermūzikas interprets, itāļu basbaritons Džanluka Margeri, kurš Latvijā viesosies pirmoreiz. Annas Kenedijas lomā Latvijā un Nīderlandē meistarību kaldinājusī, artistiskā un daudzpusīgā Laura Grecka (mecosoprāns), bet šarmantais un nevainojami profesionālais basbaritons Rihards Mačanovskis iejutīsies barona Viljama Sesila lomā. Arī koncertiestudējuma muzikālais vadītājs, amerikāņu diriģents Džons Fiore Latvijā koncertēs pirmo reizi, viņa talantu iepriekšējā sezonā ar sajūsmu novērtējuši Ženēvas, Cīrihes un Drēzdenes opernamu apmeklētāji. Operas koncertuzvedumā piedalīsies no labāko Latvijas orķestru mūziķiem veidotais Latvijas festivāla simfoniskais orķestris un Valsts akadēmiskais koris "Latvija".

Koncertuzvedumi notiks 10. janvārī plkst. 19.00 Lielajā ģildē Rīgā, 12. janvārī plkst. 19.00 Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" un 15. janvārī plkst. 16.00 Latgales vēstniecībā "GORS" Rēzeknē. Biļetes pieejamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Koncertuzvedumus rīko koncertaģentūra "Laba mūzika".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!