Foto: Raitis Sproģis
Svētdien, Otrās adventes vakarā, koncertzālē "Lielais dzintars" Liepājā pulcējās operas "Matīss, kausu bajārs" pasaules pirmatskaņojuma apmeklētāji, lai klātienē noskatītos koncertuzvedumu, ko vairāk nekā divu gadu garumā veidojusi radošā komanda Rēzijas Kalniņas un Aināra Rubiķa vadībā.

"Matīss, kausu bajārs" veidots kā digitāls projekts, kas būs skatāms un pieejams video formātā jau šogad "Biļešu paradīzes" interneta vietnē. Organizatori aicina sekot līdzi jaunumiem "OratoriO" sociālo tīklu profilos.

Jau ziņots, ka operas autors Imants Kalniņš to radījis pēc dzejnieka Aleksandra Čaka tāda paša nosaukuma poēmas motīviem. Iestudējums tapis par godu abu dižgaru jubilejām – Imantam Kalniņam šogad palika 80, bet Aleksandram Čakam tika svinēta 120. dzimšanas diena.

Kā "Delfi" informē organizatori, pirmatskaņojumā klāt bija kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA), kurš atzina, ka nu starp diviem dižgariem - Imantu Kalniņu un Aleksandru Čaku - ir cēlies trešais (spēlētājs) un vērā ņemams - "OratoriO", ko dibinājuši Rēzija Kalniņa un Ainārs Rubiķis, un operas gaidīšana 20 gadus ir tāda notikuma vērta. "Šī ir dāvana abiem dižgariem jubilejās un visai sabiedrībai kopā kā paliekoša kultūras vērtība."

Foto: Raitis Sproģis

Koncertuzveduma ideja sākotnēji no operas komponista Imanta Kalniņa turēta noslēpumā, taču nu abu opera izskanējusi pirmo reizi Latvijā un pasaulē, bet skatītāji klātienē to novērtējuši ar stāvovācijām.

Svinīgu uzrunu pirmizrādē sacīja arī Liepājas domes priekšsēdētājs Gunārs Ansiņš, izsakot pateicību Rēzijai Kalniņai par operas noslēpuma atklāšanu un svētku radīšanu Liepājā.

Operas radošajā komandā darbojās arī dramaturģe Dace Micāne-Zālīte; scenogrāfe Sandra Strēle; gaismu mākslinieks Ainārs Pastars; kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa un horeogrāfe Inga Krasovska. Operas "Matīss, kausu bajārs" varoņu lomas atveidoja solisti Juris Jope, Viktorija Pakalniece, Armands Siliņš, Krišjānis Norvelis, Artjoms Safronovs, Edgars Ošleja un Rihards Millers. Koncertuzdevumā piedalījās "Sinfonietta Rīga" orķestra mūziķi un Rīgas kamerkoris "Ave Sol".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!