Foto: Valters Pelns
Sestdien, 16. oktobrī koncertsērijā "Pasaule Lielajā dzintarā" uzstājās irāņu izcelsmes mūziķi Šemirani ģimene. Koncertprogrammā "Persiešu mūzikas zelts" izskanēja Keivāna Šemirani (Keyvan Chemirani) oriģinālkompozīcijas, kā arī tradicionālu īru, turku un persiešu dziesmu aranžijas.

Atklājot koncertu, apvienības mākslinieciskais vadītājs un visu programmā iekļauto skaņdarbu aranžiju autors Keivāns Šemirani, kurš iepriekš Liepājas koncertzālē viesojies 2018. gada nogalē kopā ar klavesīna ģēniju Žanu Rondo, atklāja: "Esam ļoti priecīgi būt šeit, šī ir lieliska koncertvieta, un iespēja būt kopā ar jums šajā laikā ir tiešām īpaša. Šī programma ir par mīlestību, ko jums arī novēlam."

Kā raksta koncerta rīkotāji, šī programma uz skatuves pulcēja īstenus muzikālos zeltkaļus — delikāti smalko un ar apbrīnojamu sitaminstrumentu spēles precizitāti apveltīto saza spēles meistaru Bižānu Šemirani (Bijan Chemirani), virtuozo flautistu Silvēnu Barū (Sylvain Barou), persiešu santūra un perkusiju virtuozu, producentu un austrumu mūzikas celmlauzi Keivānu Šemirani un samtainās balss īpašnieci Marjamu Šemirani (Maryam Chemirani).

Foto: Valters Pelns

"Spēlēšana uz skatuves kopā ar ģimeni vienmēr bijusi īpaša pieredze. Šis ir dabisks turpinājums mācībām par dzīvi un mūziku, kā arī atgriešanās pie pirmsākumiem. Kopā dosimies mīlestības ceļojumā, kurā par mūsu bāku un ceļvedi kļūs "hâl" – ekstātiskais stāvoklis, kurā varam vienlaikus atmosties un aizmirsties persiešu akadēmiskajā mūzikā," pirms koncerta iepazīstināja muzikālā projekta idejas autors Keivāns Šemirani.

Programmas gaitā klausītāji iepazina austrumu zemju tradicionālos mūzikas instrumentus, kuru skanējumu rietumu pasaulē bieži nenākas dzirdēt — sazs, persiešu santūrs, dūdas, zarb bungas, ķeltu flauta, duduks un virkne citu. Instrumentālajām kompozīcijām savijoties ar Marjamas Šemirani izpildītajiem vokālajiem skaņdarbiem, klausītāji tika aizvesti mediatīvā ceļojumā.

Šemirani ģimenes koncerts turpināja koncertzāles īpašo notikumu sēriju "Pasaule Lielajā dzintarā", kas skatītājus aicina atklāt pasaules mūziku un performanču mākslu autentiskā izpildījumā, kā arī iepazīstina ar izciliem dažādu žanru meistariem, kas atpazīstamību un ievērību ieguvuši, pateicoties unikālam skanējumam un izkoptām prasmēm. Sērijas turpinājumā — sestdien, 27. novembrī – ar Astora Pjacollas 100. jubilejai veltītu programmu turpinās tango nuevo žanra pārstāvji — ansamblis "Sonico" no Beļģijas, kurus prestižie mūzikas apskatnieki "Billboard" un "The Rolling Stones" ierindojuši starp 10 izcilākajiem žanra pārstāvjiem mūsdienu mūzikas pasaulē.

Biļetes nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!