Foto: Anete Rūķe
Sestdien, 14. augustā, gleznainajā Cēsu pils parka estrādē klausītāji varēja baudīt Riharda Vāgnera operas "Valkīra" trešā cēliena koncertiestudējumu.

Atgādinām, ka operas galvenos varoņus iemiesoja pasaulslavenie Vāgnera operu interpreti Ketrīna Fostere, Liene Kinča un Egils Siliņš. Uz skatuves varēja redzēt arī Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri (LNSO) diriģenta Andra Pogas vadībā. Koncertiestudējumu īpaši Cēsu mākslas festivālam veidoja režisors Viesturs Kairišs.

Četru operu cikla "Nībelunga gredzens" otrā daļa "Valkīra" ir viena no Riharda Vāgnera slavenākajām operām. Darbu pie operas "Valkīra" teksta Vāgners sāka 1851. gadā, un to komponēt pabeidza 1856. gadā, savukārt pirmizrādi tā piedzīvoja 1870. gadā Minhenes Karaliskajā un Nacionālajā teātrī. Tas ir milzu kaislību un augstu ideju caurstrāvots stāsts par dievu un cilvēku mīlas un naida attiecībām konfrontācijā ar cīņu par varu.

Foto: Anete Rūķe

Koncertiestudējumu veidojis Viesturs Kairišs, kura sekmīgais darbs, strādājot pie Vāgnera operām kopš 2007. gada, viņam pavēra durvis uz starptautisku karjeru.

Operas "Valkīra" galveno varoņu lomās iejutās pasaulslavenie Vāgnera operu interpreti Ketrīna Fostere, Liene Kinča un Egils Siliņš. Lielbritānijas operdziedātāja Ketrīna Fostere ir viena pasaules izcilākajām Brinnhildes lomas izpildītājām. Sešus gadus pēc kārtas (2013–2019) Fostere dziedāja Brinnhildi Baireitas festivālā un ar šīs lomas lasījumu kļuva plaši pazīstama Eiropā un pasaulē.

Arī latviešu basbaritonam Egilam Siliņam "Valkīras" atskaņojums Cēsīs nebija pirmais – jau vairāk nekā desmit gadu viņš ar panākumiem dzied Votānu pasaules labākajos opernamos.

Viena no starptautiski pazīstamākajām latviešu operdziedātājām Liene Kinča Latvijas Nacionālajā operā debitēja 2005. gadā, viņa divreiz – 2011. un 2013. gadā – ir saņēmusi "Latvijas Gāzes" gada balvu operai kā labākā operas soliste. Valkīru lomās uzstājās Latvijas Nacionālās operas solistes, muzicēja arī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Andra Pogas vadībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!