Foto: Publicitātes foto

26. maijā - Imanta Kalniņa dzimšanas dienā Mūzikas namā Daile noritēja Imanta Kalniņa un Imanta Ziedoņa “Dzejnieks un nāra” koncertuzveduma pirmizrāde. Pirmo reizi koncertuzvedumā tika atskaņotas oratorijas abas daļas - 1973. gadā komponētā pirmā daļa un nesen tapusī oratorijas otrā daļa.

Iestudējuma mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava darbam kā aranžētājus tika piesaistījis komponistus Andri Sējānu - pirmajai daļai, oratorijas otrajai daļai - Valtu Pūci. Darbā caurviju motīvā izskan arī Jēkaba Nīmaņa un Sigvarda Kļavas intermēdijas. Oratorijā "Dzejnieks un nāra" dzejnieka lomu atviedo solists Daumants Kalniņš, nāras lomā - Linda Berkule, bērns - Kristiāns Jasinskis, muzikālās partitūras atskaņo mūziķu grupa "Raxtu Raxti", vokālās partitūras izpilda Latvijas Radio kora grupa - 12 koristi, stāsta koncerta organizatori.

Koncertuzveduma režisors un scenogrāfs Reinis Suhanovs uzsver: "Koncertuzvedums oratorijai "Dzejnieks un nāra" mēģina ietiekties tajā krēslas zonā, kura atrodas starp šo un viņsauli. Dzīve starp reālo - paredzamo pasauli, ikdienu un neizzināmo aizsauli, kur ielūkoties ir vilinoši un reizē bīstami. Dzejnieku, drosmīgu cilvēku, kurš ir gatavs mesties nezināmajā, neizskaidrojamajā un neskaidrajā, viņsauli nošķirošajā upes ūdenī, māc bažas - šīs pasaules dzīve. Kaifs un jauda ir peldēt iztēles dūmakainajos ūdeņos, bet ikdienība liek atgriezties gļēvuma pilnajā laicīgajā dzīvē.

Uzveduma tēma ir Mākslinieka drosme dzīvot savu garīgo dzīvi, neskatoties uz uzmācīgās, pliekanās ikdienas agresīvo uzmanības pieprasījumu. Konflikts starp Dzejnieka nepieciešamību radīt un neiespējamību būt apmierinātam ar sevi un savu mākslu izraisa augstu pārdzīvojumu, ciešanas un, iespējams, arī bojāeju.

Mākslinieks cenšas dzīvot dzīvi, kurā viss ir sakārtots, bet uz katra soļa, aiz katra stūra ir kāds atgādinājums par pasauli, kurai pieskarties var tikai caur mākslas darbu."

Turpmākie "Dzejnieks un nāra" koncertuzvedumi Mūzikas namā Daile - 27., 28. un 29. maijā, savukārt, 31. maijā iestudējums viesosies Valmieras drāmas teātrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!