Foto: Publicitātes foto

Svētdienas vakarā LTV1 ēterā izskanējušais trešais akadēmiskās mūzikas konkursa "Radīti mūzikai" koncerts apliecināja, ka tā dalībnieki ir patiesi virtuozi un meistarīgi mūziķi. Vienā mirklī viņi spēja radīt emocionāli izjustus un tehniski filigrānus duetus ar īstām Latvijas akadēmiskās mūzikas zvaigznēm. Nākamnedēļ uz "Radīti mūzikai" skatuves vairs nevarēs redzēt un dzirdēt mecosoprānu Sabīni Krilovu, portālu "Delfi" informē šova veidotāji.

Konkursa trešajā kārtā skatītāji un klausītāji varēja izbaudīt īstu akadēmiskās mūzikas zvaigžņu koncertu. Dalībniekiem bija jākāpj uz "Radīti mūzikai" skatuves līdz pēdējam brīdim nezinot savu skatuves partneri. Kopīgais skaņdarbs tapa skatītāju, klausītāju un žūrijas locekļu acu priekšā bez iepriekšējiem mēģinājumiem. Šo pārbaudījumu visi dalībnieki izturēja godam un žūrijas locekļi atzinīgi novērtēja profesionālo un jauno mūziķu kopdarbu.

"Atgriežoties pēc 14 gadu prombūtnes, man bija patiess prieks dzirdēt jauno paaudzi. Paklausoties dalībnieku vizītkartes priecē, cik daudzpusīgi, gudri un inteliģenti ir jaunie mūziķi. Un tieši tādam arī ir jābūt akadēmiskās mūzikas izpildītājam. Šis uzdevums dalībniekiem sniedz labu skolu, jo profesionālajā pasaulē tev ir jābūt gatavam dažādiem negaidītiem un neplānotiem pārbaudījumiem, tai skaitā pirms uzstāšanās nezināt savu skatuves partneri. Mūziķim ir jāspēj būt elastīgam," stāsta pasaules slavenā flautiste Ilona Kudiņa.

Koncerta tiešraidē varējām baudīt flautists Sniedzes Prauliņas un pianistes Agneses Egliņas temperamentīgo izpildījumu, ģitārista Mika Akota un meistarīgā saksofonista Oskara Petrauska izjusto sniegumu un jaunās pianistes Martas Balodes un operas solistes Evitas Zālītes emocionālo kopdarbu. Saksofonists Aigars Raumanis apvienojās atraktīvā duetā ar trompetistu Andri Ābelīti, flautiste Egija Veldre demonstrēja lielisku saspēli ar vijolnieku Raimondu Ozolu, savukārt Kristaps Vanags un taustiņinstrumentālists Rihards Zaļupe pirmo reizi atskaņoja Riharda īpaši konkursam sakomponēto skaņdarbu "Radīti mūzikai 2015". Mecosoprāns Sabīne Krilova kopā ar operas solistu Rihardu Mačanovski izpildīja Dž.Rosini Kaķu duetu.

"Radīti mūzikai" pastāvīgais žūrijas loceklis, diriģents Andris Veismanis pēc koncerta atzina: "Biju ļoti satraucies, jo tas pat pieredzējušam mūziķim nebūt nav viegli, uzstāties uz vienas skatuves ar iepriekš nezināmu skatuves partneri. Kur nu vēl šajā gadījumā, kad tavs partneris ir akadēmiskās mūzikas zvaigzne! Jaunieši godam paveica nopietna, profesionāla mākslinieka cienīgu darbu. Esmu gandarīts ar rezultātu."

Koncerta izskaņā, pirms balsojuma rezultātu paziņošanas, ar savu priekšnesumu gan dalībniekus, gan skatītājus priecēja skatuves dīva Linda Leen un ģitārists Kaspars Zemītis ar Lindas pašas sacerētu dziesmu "Evanescent Muse".

Konkursa ceturtajā kārtā, kas būs skatāma svētdien, 22.martā pulksten 18:50, dalībniekiem būs jāatskaņo meistarīgas parafrāzes – pazīstamu klasiskās un populārās mūzikas skaņdarbu interpretācijas, kas jaunajiem virtuoziem ļaus nodemonstrēt viņu radošumu un oriģinalitāti, kā arī spēju saistīt publikas uzmanību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!