Foto: OHM.lv
Ar soloprogrammu "Pasaules skices" svētdien, 2. aprīlī Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" koncertsērijā "Personīgi" klausītājus kā klātienē, tā tiešraidē uzrunāja Rīgas Saksofonu kvartets. Šis bija pirmais kvarteta nozīmīgais koncerts jaunā sastāvā, ansambļa dibinātāju Arti Sīmani nomainot altsaksofonistam Aigaram Raumanim, kurā skanēja oriģinālmūzika saksofonu kvartetam un Edgara Cīruļa jaundarba "Budas parks" pasaules pirmatskaņojums.

Kvartets koncertu atklāja ar priecīgām un enerģiskām skaņu ainām, atskaņojot amerikāņu komponista Maikla Torki skaņdarbu "Jūlijs". Tam sekoja vēl viena minimālisma žanra skaņraža, britu komponista Greiema Fitkina "Stub" jeb "Atzarojums", kas attīstās no vienota kvarteta skanējuma un individuālām polifonijām līdz dinamiskai katarsei skaņdarba noslēgumā. Abu komponistu mūzikā sastopams enerģisks ritmiskums, populārās un džeza mūzikas ietekmes.

Pasaules skices iezīmēja Gijermo Lago cikls "Pilsētas" (Ciudades), kas kvarteta interpretācijā Latvijā pilnā apjomā izskanēja pirmo reizi. Klausītāji sastapās ar Andalūzijas apgabala pilsētu Kordobu, Spānijā un vēl karstasinīgākiem ritmiem no Etiopijas galvaspilsētas Adisabebas. Ķelnes skaņās spoguļojās Reinas upe un Tokija rotājās ar eksotiskumu. Veltījums tango balādes žanram atklājās Montevideo, bet sāpīgi trauslā Sarajeva, kas pāris desmitgades atpakaļ piedzīvojusi karu, simbolizēja mūslaiku realitātes traģisko pusi.

Foto: OHM.lv

Koncertprogrammā Aigars Raumanis vēlējies ienest jaunus impulsus, tādēļ pasūtinājis savam draugam, džeza mūziķim un pianistam Edgaram Cīrulim jaunu skaņdarbu. Koncertā tika pirmatskaņots "Budas parks", kuru komponists sarakstījis ceļojumā Laosā, apmeklējot tur esošo skulptūru parku. Kā koncertā skaņdarba noskaņas iezīmēja Raumanis: "Tur sastopams gan prieks, gan bērnišķīga brīnuma sajūta, kas mijas ar bijību un neomolību. Šīs emocijas skaņdarbā atspoguļojas pretstatos, personīgā pārdzīvojumā, kuru Edgars ir izjutis."

Dinamiskā un ritmiski pārsteidzošā noslēgumā izskanēja komponista, sitaminstrumentālista Riharda Zaļupes skaņdarbs "Extension in Blur" jeb "Palielinājums izplūdumā", kurā saksofonu kvartetu papildina elektronika. Komponists pats šo darbu raksturo kā "impresionisma stilā radītu gleznu", kas tapusi iedvesmojoties no Austrālijas latviešu mākslinieka Roberta Birzes fotoinstalācijas.

Rīgas Saksofonu kvartetu veido Katrīna Kivleniece-Cābule, soprānsaksofons, Aigars Raumanis, altsaksofons, Ainars Šablovskis, tenorsaksofons un Baiba Tilhena, baritonsaksofons. Raksturīgi koncertsērijai "Personīgi" apmeklētāji pēc koncerta tikās ar mūziķiem neformālā gaisotnē, lai aprunātos par kvarteta darbu jaunajā sastāvā, saksofonu mūzikas attīstību Latvijā un personīgām pieredzēm.

Kā ziņo koncertzāles "Lielais dzintars" pārstāvji, pēdējais koncertsērijas "Personīgi" pavasara sezonas notikums gaidāms 14. maijā pulksten 15, ar muzikālās apvienības "Trio Angelicus" – operdziedātāja Elīna Šimkus, arfiste Ieva Šablovska un flautiste Sondra Lejmalniece – koncertprogrammu. Svinīgi sagaidot Mātes dienu, ansamblis atskaņos komponista Jāņa Lūsēna daiļrades lappuses no teātra kompozīcijām un dziesmām ar Māras Zālītes, Viļa Plūdoņa, Kārļa Vērdiņa, Ojāra Vācieša un Kārļa Skalbes dzejas vārsmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!