Foto: Juris Zīģelis
Latvijas Universitātes Lielajā aulā 24. augustā izskanēja komponista Svena Dāvida Sandstrema "Mesijas" pirmatskaņojums Rīgā Valsts Akadēmiskā kora "Latvija", Liepājas Simfoniskā orķestra, solistu Elīnas Šimkus (soprāns), Lauras Teivānes (mecosporāns), Staņislava Ļeontjeva (tenors), Riharda Millera (baritons) izpildījumā Māra Sirmā vadībā, klāt esot pašam komponistam.

Svens Dāvids Sandstrems ir zviedru komponists un viens no mūsdienu lielākajiem vārdiem akadēmiskās mūzikas pasaulē. Pirms koncerta notika pirmskoncerta sarunās ar ievērojamo komponistu Universitātes Mazajā aulā, kuras vadīja muzikologs Dāvis Enģelis.

Svens Dāvids Sandstrems 20. gadsimta 80. gados kļuva par vienu no vadošajiem savas paaudzes modernistiem, kuram opusus pasūtījuši izcilākie pasaules mūziķi. Viņa kora darbi jau kļuvuši par laikmetīgās mūzikas klasiku, ko atskaņo gan profesionālie, gan amatieru kolektīvi visos kontinentos. Pats savulaik dziedājis korī, Sandstrems izcili jūt neatkārtojamu faktūras un krāsu telpiskumu, ko piedāvā kora balsu arsenāls. Kora bagātību viņš aizgūtnēm izmantojis arī savā 2010. gadā komponētajā Mesijā, kas komponēta par godu Georga Frīdriha Hendeļa divsimtgadei, par pamatu izmantojot Hendeļa "Mesijas" tekstu. Baroka tradīcija šeit sastopas ar 21. gadsimta garīgumu, stilizācijām un krāšņu eklektiku saviļņojošā un apjomīgā lieldarbā.

Jau ziņots, ka Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls šogad svin 20. pastāvēšanas jubileju, piedāvājot koncertus no 18. augusta līdz 7. septembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!