Foto: Juris Zariņš
Pie Saukas ezera Viesītes novadā, Sēlijā izskanējis otrais starptautiskais folkloras, smagās mūzikas un seno cīņu festivāls "Zobens un lemess".

Festivāls sākās ar absolūtu "black metal" pārstavniecību ukraiņu, lietuviešu un latviešu apvienību izpildījumā. Ķīniešu "folk metal" pārstāvji "Nine Treasures" pamazām noskaņoja publiku uz tradicionālās un vēsturiskās tautas mūzikas ritmu viļņiem. Kā pirmspēdējie uz skatuves kāpa un publiku pamatīgi iešūpoja pašmāju "pagan metal" vīri – "Skyforger", atskaņojot dažādu laiku un albumu spēcīgākos darbus un saņemot atzinību no klausītājiem. Nakti noslēdzošie festivāla viesi bija "doom metal" apvienība "Catallepsia", kas izcēlās ar hipnotisku un naksnīgu noskaņu.

Foto: Juris Zariņš

Sestdien festivāls turpinājās etniski muzikālā un vēsturiski izklaidējošā garā – no dienas vidus līdz pat nakts melnumam apmeklētāji varēja baudīt kvalitatīvu mūziku, iepazīties ar seno amatu prasmēm – izmēģināt savas spējas šaušanā ar loku, vērot un imitēt seno karavīru cīņas mākslu, iegādāties arheoloģiski autentiskas rotaslietas un citu senatnes liecību atribūtiku.

Dienas vidū skatuvi atklāja "Symbolic" – pašmāju "folk rock" pārstāvji, ritmiski un melodiski aicinot tos, kuri vēl gausi modās. Jau pēc mirkļa klausītājus gotiski folkloriskā virzienā ievirzīja grupa "Oceanpath", kuras skanējumu var raksturot kā simfonisko metāla, gotiskā roka un folkroka sintēzi.

Pagānisku metālu un melodisku skarbumu demonstrēja Baltkrievijas "folk/pagan metal" grupa "Znich" un poļu "melodic death/viking metal" vīri "Valkenrag". Festivāla noskaņu bagātināja arī Latvijas "post folk" mūzikas līderi no grupas "Iļģi", aicinot mesties kopīgos dančos.

Foto: Juris Zariņš

Par vieglu un pat gaisīgu atmosfēru festivālā turpināja rūpēties lietuviešu "world music" meitenes "Marga Muzika", bet pēc nelielas pauzes festivāla norises vietu mežu ielokā piepildīja komponista Uģa Prauliņa tautas mūzikas cikls "Paganu gadagrāmata" ar vīru kora "Gaudeamus" piedalīšanos.

Savukārt festivāla kulminācijā, līdz ar krēslas iestāšanos – īpaši "Zobens un lemess" apmeklētājiem – izskanēja grupas "Sanctimony" pārizdotais materiāls "When the Sun was God" (1996) "folk/death metal" pārlikumā.

Dinamiski un vētraini noslēdzošo un galveno festivāla muzikālo lomu nospēlēja grieķu "extreme metal" grupa "Rotting Christ" vīri. Uzticīgie klausītāji un spēcīgi skaļās atmosfēras baudītāji līdz pat pēdējam mirklim novertēja un atzina festivāla "Zobens un lemess" grandiozitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!