Foto: Kristīne Madjare

Ar Ludviga van Bēthovena 4. simfoniju 15. jubilejas sezonu 25. septembra vakarā Lielajā ģildē aizsāka dirigenta Normunda Šnē vadītais kamerorķestris "Sinfonietta Rīga". Koncerta viesis, godalgotais beļģu vijolnieks Marks Buškovs kopā ar orķestri atskaņoja Leonarda Bernsteina "Serenādi, pēc Platona "Dzīru" motīviem".

Sezonas atklāšanas koncertā orķestra sniegumā bija iespēja noklausīties arī koncertzālēs reti atskaņoto Bēthovena uvertīru dziesmuspēlei "Karalis Stefans". Savukārt Lielās ģildes foajē sezonas atklāšanas programmas ietvaros bija skatāma Franča Beltes mākslas darbu izstāde.

Lielās ģildes skatuves dēļus kolektīvs mina pēc vairāk kā pus gadu ilgas prombūtnes, pirms tam sniedzot koncertus ārpus Rīgas, vai strādājot pie jauniem skaņu ierakstiem.

Kā raksta "Sinfonietta Rīga" pārstāvji, savā ziņā neordinārs bija koncertprogrammas pasniegšanas veids, koncertu uzsākot nevis ar uvertīru, vai mazākas formas darbu, bet ar Bēthovena 4. simfoniju. Savukārt koncerta īpašo viesi Karalienes Elizabetes un Pētera Čaikovska konkursu laureātu, beļģu vijolnieku Marku Buškovu publika sveica ar ovācijām. "Mākslinieciski spilgti un virtuozi viņa sniegumā skanēja amerikāņu komponista Leonarda Bernsteina jaunības dienu opuss vijolei, stīgām un sitaminstrumentiem "Serenāde, pēc Platona "Dzīru" motīviem". Bernsteins antīkās pasaules filosofu ideju traktējumam piegājis konceptuāli, radot piecus atšķīrīgus sarunu dalībnieku vēstījumus par mīlestību. Idejām muzikālu formu radušas Faidra, Aristofāna, Eriksamaha, Agatona un Sokrāta monologi," raksta koncerta organizatori.

Sekojot ilgstošiem aplausiem, Buškovs saviem klausītājiem dāvāja muzikālo piedevu – beļģu komponista Ežena Izaī 5. vijolsonātes 2. daļu "Danse Rustique".

Kā veltījums "Sinfonietta Rīga" 15. koncertsezonai Lielās ģildes foajē bija skatāma jaunā mākslinieka, Roterdamas Villema Kūninga akadēmijas studenta Franča Beltes fotokolāžu izstāde. Darbi tapuši sintezējot un transformējot fotoobjektīva tvertos motīvus kamerorķestra iepriekšējās koncertsezonas laikā.

Pēc koncerta Lielās ģildes Minsteres zālē norisinājās orķestra jubilejas sezonas atklāšanas slēgtā daļa, uz kuru tika aicināti orķestra mūziķi, sabiedrībā pazīstami kultūras darbinieki un mediju pārstāvji. Sanākušajiem uzrunu teica Kultūras ministrs Nauris Puntulis un orķestra mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē.

Koncertu tiešraidē varēja klausīties Latvijas Radio 3 "Klasika".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!