Foto: OHM.lv
Izzinošajā notikumu sērijā "Pasaule Lielajā dzintarā" 25. martā Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" viesojās viens no pasaulē labākajiem arābu klasiskās mūzikas ansambļiem "Al Kindi" un Damaskas virpuļojošie derviši.

Kā sūfisma ticības pārstāvji, mākslinieki klausītājiem koncertā veltīja sūfiju garīgo mūziku un virpuļojošo dervišu svēto rituālu, vēsta koncerta rīkotāji.

Sūfisms ir īpašs islāma ticības virziens, kura galvenais mērķis ir nodrošināt nepastarpinātu kontaktu ar Dievu (Allāhu). Lai rosinātu padziļinātu izpratni par gaidāmo koncerta pieredzi, ar apmeklētājiem pirms koncerta izzinošā sarunā tikās Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijas emeritētais profesors, etnomuzikologs Boriss Avramecs. Tikšanās reizē viņš pastāstīja par sūfiju individuālajām praksēm un psiho tehnikām, ceremonijām un rituāliem, misticismu, skaņu radīšanas paņēmieniem un to iedarbību uz cilvēku sūfiju rituālu kontekstā.

Foto: OHM.lv

Ansamblis "Al Kindi", kas jau 40 gadus apvieno izcilus instrumentālistus un dziedātājus no Sīrijas, Ēģiptes un Tunisijas, koncertā atskaņoja sūfiju sakrālo mūziku, kas ietver lūgšanas un arābu klasisko mūziku. Pirms muzicēšanas vispirms tika aizvadīta visa sastāva kopīga lūgšana, kuru vadīja viens no izcilākajiem sīriešu vokālistiem un Korāna lasītājiem Šeihs Hameds Daūds (Sheikh Hamed Daoud) kopā ar diviem deklamētājiem – Diā Daūdu (Diaa Daoud) un Solīmanu Daūdu (Solieman Daoud).

Sakrālo dziesmu vēstījumus performancē pavadīja arābu tradicionālo instrumentu skanējums. Niedru flautu spēlēja Zijāds Kadi Amins (Ziad Kadi Amin), arābu tamburīnu (riqq) – Ādils Šamsuddīns (Adel Shams El Din), ūdu jeb arābu lautu – Muhammads Kadri Dalāls (Mohamed Qadri Dalal), savukārt kanunu – Hadidža al Afrita (Khadija El-Afritt). Katrs mūziķis klausītājiem veltīja arī virtuozus solo.
Mūziķu un dziedātāju sastāvu spilgti papildināja Damaskas virpuļojošie derviši – sūfisma askēti jeb mūki, kuri ziedo sevi pilnveidei un palīdzībai citiem, atmetot visu laicīgo un materiālo. Jazāns al Džamāls (Yazan Al Jamal) un Hišams al Hatibs (Hicham Al-Khatib) gan duetā, gan solo demonstrēja virpuļojošo dervišu rituālu jeb samu, kas pēc būtības ir muzikāli plastisks un dziļi meditatīvs dievkalpojums.

Nākamais koncertsērijas "Pasaule Lielajā dzintarā" notikums gaidāms 15. aprīlī. Klausītājus ar Brazīlijas un Dienvidāfrikas mūziku īpašā savienojumā iepazīstinās vairāku latīņu "Grammy" balvu laureāts, bandolas virtuozs Amiltons di Olanda (Hamilton de Holanda) un džeza mūziķis, pianists un komponists Nduduzo Makatini (Nduduzo Makhtathini).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!