Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Ar jaudīgu koncertu otrdien, 13. jūnijā, Rīgā viesojās Ņujorkas imigrantu pankroka grupa "Gogol Bordello" ar ukraiņu izcelsmes līderi Jūdžinu (Žeņu) Hacu priekšgalā.

Izziņojot koncertu, tika pieteikts, ka grupa Latvijā ieradīsies turnejas "Roaring 2020s" ietvaros, kas aizsākās līdzko pēc Covid-19 pandēmijas un aicināja svinēt dzīvi vētraino divdesmito stilā, tomēr pēc šī gada 24. februāra, kad sākās Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā, turneja ieguvusi pavisam citu nokrāsu un arī nosaukumu - "Solidaritine".

"Gogol Bordello" un Jūdžins Hacs jau kopš kara sākuma aktīvi pauduši savu nostāju kara jautājumā un vāc līdzekļus Ukrainas atbalstam, sadarbojoties ar dažādām starptautiskām palīdzības organizācijām. Arī turneja "Solidaritine" ir veltīta tam, lai vēstītu visai pasaulei par Ukrainas brīvību un tiesībām uz to. Gan Rīgas, gan citi "Gogol Bordello" koncerti ir veltījums drosmīgajiem Ukrainas aizstāvjiem un cīņai par demokrātiju.

Koncertā izskanēja tādi labi zināmi "Gogol Bordello" hiti kā "Not a Crime", "Immigrant Punk", "My Companjera", protams, "Start Wearing Purple", "Wonderlust King", slavinājums Ukrainas brīvprātīgajiem aizstāvjiem "Teroborona" un daudzas citas dziesmas. Koncerta fināla kulminācija bija hits "Undestructable" un ukraiņu tautasdziesma "Chervona Kalyna" , kuras Hacs dziedāja, stāvot uz pūļa turētām milzu bungām. Par nepārprotamu nostāju kara jautājumā liecināja arī koncerta skatuves noformējums Ukrainas karoga krāsās, arī skatītāju zālē vairāki koncerta skatītāji bija ieradušies ar Ukrainas karogiem.


Lai gan "Gogol Bordello" sevi dēvē par čigānu pankiem, tas ir daudznacionāls kolektīvs, bet tās līderis Jūdžins jeb Žeņa ir dzimis un uzaudzis Ukrainā, Kijivā. 90. gadu sākumā, krītot "dzelzs priekškaram", viņš kopā ar ģimeni pārcēlās uz ASV. Grupa dibināta 90. gadu beigās Ņujorkā un ir pazīstama ar ekstravagantiem un ārkārtīgi enerģiskiem dzīvajiem priekšnesumiem.

Atgādinām, ka grupa "Gogol Bordello" vairākkārt jau viesojusies Latvijā gan ar atsevišķiem koncertiem, gan festivālā "Summer Sound".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!