Ar Pētera Čaikovska operas "Jevgeņijs Oņegins" iestudējumu ceturtdien, 7. februārī tiek atklātas Latvijas Nacionālās operas viesizrādes Maskavā.

Šoreiz viesošanās Lielajā teātrī ir īpaša: pasaules skaistāko celtņu vidū ierindotā ēka pēc fundamentālās rekonstrukcijas atguvusi gan savu vēsturisko izskatu, gan aprīkota ar vismodernāko skatuves tehniku. Kopš 2011. gada, kad pabeigta teātra rekonstrukcija, LNO ir tikai otrais viesteātris, kas tiks uzņemts atjaunotajā ēkā: pagaidām uz vēsturiskās skatuves viesojusies vien Milānas "La Scala".

Trešdien, 6. februārī, Lielajā teātrī rīkoto Latvijas Nacionālās operas preses konferenci apmeklējuši vairāki desmiti žurnālistu. Biļetes uz gaidāmajām Rīgas operas viesizrādēm jau ir pilnībā izpārdotas.

Latvijas opera Krievijā pelna simpātijas: kā lasāms Maskavas plašsaziņas līdzekļos, LNO viesizrāžu gadījumā izzūd robeža starp viesiem un saimniekiem, tā vietā tiek slavēta draudzība, mūsu operu uzteicot kā uzticamu sadarbības partneri, ar kuru ir neviltots prieks atkal satikties.

Tiek arī uzsvērts, ka LNO ir labi pazīstama Eiropas mūzikas mīļotājiem; opermākslas pazinēji par raksturīgākajiem LNO vaibstiem sauc drosmīgu klasikas un mūsdienu sintēzi, brīnišķīgas solistu balsis un stila oriģinalitāti. Ne velti ar īpašu interesi Maskavā tiek gaidīts "Jevgeņija Oņegina" iestudējums, kura darbība pārcelta uz 21. gadsimtu.

Jau ziņots, ka kopumā līdz 10. februārim Maskavas Lielā teātra skatītājiem tiks piedāvātas četras izrādes: 7. un 9. februārī uz vēsturiskās skatuves tiks izrādīts "Jevgeņijs Oņegins", kurā Tatjanas lomu interpretēs Kristīne Opolais: viņa Maskavā ieradusies pēc debijas Ņujorkas "Metropolitan" operā. Savukārt titullomā – baritons Jānis Apeinis, kurš ar Oņegina lomas traktējumu pārliecinājis skatītājus gan Rīgā, gan Sankpēterburgas Mihaila teātra jauniestudējumā. Pie diriģenta pults būs LNO galvenais diriģents Modests Pitrens.

8. un 10. februārī Jaunajā zālē skatītāju uzmanībai tiks piedāvāta Gaetano Doniceti opera "Lucia di Lammermoor" ar Sonoru Vaici titullomā. Viņas skatuves partneris būs turku tenors Murats Karahans, bet operu diriģēs maestro Aleksandrs Viļumanis.

Abu iestudējumu režisors – Andrejs Žagars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!