Foto: Publicitātes foto

29. janvārī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris aicina uz jauniešu izglītojošā cikla "Koncertsarunas ar Goran Gora @LNSO" otro koncertu "#Bartoks – sava laika pankroks". LNSO diriģēs ungāru diriģents Žolts Naģs, un koncertsarunu, kā ierasts, vadīs Goran Gora.

Programma "#Bartoks – sava laika pankroks" veltīta vienam no spilgtākajiem 20. gadsimta pasaules klasiskās mūzikas spīdekļiem – ungāru komponistam Bēlam Bartokam, kura raksturu un daiļradi iezīmē izaicinoši, brīžam pārdroši soļi, stāsta pasākuma organizatori. Bēlas Bartoka mūzika ir jaudīga, ritmiem piesātināta, neregulāra, neparedzama un skarba, taču citreiz mēdz būt arī smalka un trausla.

29. janvārī LNSO atskaņojumā skanēs Bēlas Bartoka Koncerts orķestrim. Pirms tam Goran Gora klausītājiem vēstīs par autora iedvesmu ungāru tautas mūzikas avotos un viņa etnogrāfiskajiem ceļojumiem, pētot ungāru, rumāņu un bulgāru ritmus un melodijas.

Klausītājājiem stāstīs par to, kā šīs zināšanas komponists iedzīvināja savas mūzikas audeklā, padarot to daudzslāņainu, piesūcinātu ar dažādu tautu tradīciju smaržām un krāsām, vēsta LNSO pārstāvji.

LNSO mākslinieciskā vadītāja Andra Pogas ierosināto izglītojošo koncertciklu jaunajiem klausītājiem aizsāka pats maestro Poga ar Pētera Čaikovska Ceturto simfoniju pērnā gada rudenī. Koncerta muzikālo daļu papildināja Goran Gora komentāri par komponistu, laikmeta īpatnībām un Čaikovska mūzikas spēju dzīvot cauri gadsimtiem.

Par izglītojošo koncertu mērķauditoriju LNSO uzskata ne tikai jauniešus, bet ikvienu klausītāju, kurš vēlas saistošā, saprotamā formā iegūt holistisku priekšstatu par noteikto laikmetu.

29. janvāra koncerta apmeklētājiem Lielajā ģildē būs iespēja novērtēt arī īpaši veidotu instalāciju "Ielien Bartoka galvā". Tā ļaus ikvienam interesentam izbaudīt skaņu kalambūru, kas, iespējams, skan komponista galvā brīdī, kad viņš sacer savus lielākos šedevrus.

Turpmākie izglītojošā koncertcikla "Koncertsarunas ar Goran Gora @LNSO" koncerti:
26.02. plkst. 19.00 #BĒTHOVENS #PIEKTĀSIMFONIJA
23.04. plkst. 19.00 #DVORŽĀKS #SIMFONIJANOJAUNĀSPASAULES

Biļetes cena 5 EUR, tās nopērkamas Lielās ģildes un "Biļešu paradīzes" kasēs vai internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!