Foto: Publicitātes foto
Pasaules mūzikas festivāls "Porta" izziņojis programmas papildinājumu, pasākumā 20. augustā Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā solot ne tikai sešas mūzikas grupas no septiņām dažām valstīm, bet arī piecu atšķirīgu nacionālo virtuvju ēdienus.

Kā "Delfi" informē organizatori, uz festivāla skatuves varēs baudīt somu apvienību, sāmu joikošanas un elektroniskā un eksperimentālā džeza sapludinātājus "Wimme & Rinne" un franču–itāļu grupas "Lalala Napoli" enerģiskos mūzikas stāstniekus. Abu grupu uzstāšanās jau bija ieplānota pērn oktobrī mūzikas namā "Daile" tradicionālajā festivāla rudens koncertā, bet pandēmijas dēļ to nācās pārcelt, norāda rīkotāji.

Šī gada festivālā ar jaunu koncertprogrammu "Centerwise" un vienlaikus arī ar nebijušu balss skanējumu klausītājus iepazīstinās pašmāju dziedātāja Ieva Kerēvica ar grupu. Mūzikā savīsies indiešu mantras, klasiskās mūzikas citāti apvienojumā ar latviešu tautasdziesmu tēmām, lībiešu un latgaļu tautasdziesmu interpretācijām, freejazz vokāliem izteiksmes līdzekļiem.

Šajā festivāla koncertā piedalīsies arī apvienība "Yemen Blues", kas uz Latviju no Izraēlas "ved" jaunā laikmeta kultūras mūziku, kas apvieno jemeniešu, Rietumāfrikas, blūza, fanka un džeza ritmus, bet vokāls atgādina senos arābu dziedājumus. Bet ungāru duets "¡Nosnach" ar improvizācijas palīdzību solās klausītājus vest pa neesošiem, bet joprojām pazīstamiem mūzikas ceļiem. Pirms dažām dienām dalībai šī gada festivālā piekrituši Marokas kultūras un Āfrikas ritmu vēstneši "Slatucada", kas uz skatuves apvieno kapoeiru, deju un sitaminstrumentu spēli.

Papildus mūzikas dažādībai festivāla apmeklētājiem būs iespēja iepazīt un nobaudīt itāļu, franču, izraēliešu, somu, ungāru nacionālās virtuves tradicionālās garšas.

Kopš 1999. gada pasaules mūzikas festivāla "Porta" nodarbojas ar pasaules mūzikas popularizēšanu Latvijā, uz Rīgu un citām Latvijas pilsētām aicinot uzstāties visdažādāko valstu un kontinentu mūziķus, kuri savā skanējumā savij tradicionālo un mūsdienīgo, autentisko un atšķirīgo, nepieradināmo.

Jau ziņots, ka "Porta" rīko arī pasaulē slavenās ukraiņu grupas "DakhaBrakha" koncertu, kas 25. augustā notiks Mežaparka Lielajā estrādē.

Biļetes uz festivālu iespējams iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un interneta vietnē bilesuparadize.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!