Foto: Helēna Spridzāne

Pasākumu sērijas "Zemlika nāk…" šī gada otro koncertu Durbē 17. maijā, kad Durbes kultūras namā uzstāsies amerikāņu instrumentālās ģitārmūzikas apvienība "Grails", ievadīs trio "Spāre", portālu "Delfi" informē pasākuma rīkotāji.

Salīdzinoši nesen – pagājušā gada pavasarī, sāktajā trio apvienojušies katrs par sevi un dažādos citos kolektīvos pamatīgu pieredzi uzkrājušie ģitāristi Matīss Čudars un Jānis Ruņģis, kurš "Spārē" rokās ņem basģitāru, kā arī bundzinieks Artis Orubs. Kā intervijā Uldim Rudakam stāsta paši mūziķi, iemesls "Spārei" bijusi vēlme izlādēties pēc iepriekš un joprojām ikdienā katra citur un cita spēlētā. Lai arī visu trīs mūziķu vārdi visbiežāk tiek locīti "visa tā džeza" kontekstā, un varētu domāt, ka izdauzīšanās viņu radošajā ikdienā ir gana, ar laiku sakrājas, uzslāņojas, un gribas atlaist pavisam brīvi. "Spārē".

""Spāre" spēlē un latviski dzied psihedēlisku roku. Grupas skanējumā var saklausīt ietekmes no laikmetīgās džeza mūzikas, fanka atsperīguma un avangarda inovatīvisma. Viens no "Spāres" mērķiem ir papildināt latviešu neakadēmisko mūziku un veicināt tās māksliniecisko attīstību, tādēļ īpašs uzsvars likts gan uz pašu grupas dalībnieku sacerēto oriģinālmūziku, gan uz dziesmu tekstiem dzimtajā mēlē," vēsta oficiālā par trio pieejamā informācija.

Par nupat minētā patiesumu iespējams pārliecināties katram pašam, jo aizvadītā gada nogalē klajā nāca trijotnes debijas ieraksts ar nosaukumu "Masa". To paspējuši novērtēt un cildināt gan klausītāji, gan kritiķi un amata brāļi. Ieraksts tika nominēts balvai "Zelta mikrofons 2018" starp aizvadītā gada labākajiem alternatīvās vai indie pop mūzikas albumiem, kolēģis Toms Lipskis "Masu" nodēvējis par "vienu no latviešu ritmiskās mūzikas veiksmīgākajiem piemēriem, kas rāda rokmūzikas un eksperimentālo ideju gaumīgu sintēzi", bet komponists Andris Dzenītis turpat, žurnāla "Mūzikas Saule" recenziju atvērumos, ir lakonisks – "apbrīnas vērts darbs".

Jau ziņots, ka, turpinoties pasākumu sērijai "Zemlika nāk…", 17. maijā Durbē ar pirmo un vienīgo koncertu Latvijā viesosies instrumentālās mūzikas apvienība "Grails" no Portlendas Amerikas Savienotajās Valstīs.

Biļetes uz "Grails" un trio "Spāre" koncertu Durbes kultūras namā nopērkamas elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē internetā Bezrindas.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!