Foto: Publicitātes foto
Leģendārais Krievijas rokmūziķis Boriss Grebenščikovs piedalīsies Viņa Svētības Dalailamas mācībās par viedumu un līdzcietību, kas 5. un 6. maijā norisināsies Rīgā. Pēdējā mācību dienā Boriss Grebenščikovs un grupa "Аквариум" pasniegs muzikālu dāvinājumu visiem mācību dalībniekiem.

Boriss Grebenščikovs jau ir ticies ar Viņa Svētību Dalailamu Latvijā pagājušā gada septembrī. Toreiz notikušās tikšanās laikā dziedātājs un Dalailama apmainījās ar baltām hadakām - rituālām šallēm, kas simbolizē dāvinātāja viesmīlību, tīrību, nesavtību un līdzcietību. "Mūsu priekšā ir cilvēks, kas profesionāli nodarbojas ar līdzcietību. Un dara to kopš saviem pirmajiem dzīves gadiem," sacīja Boriss Grebenščikovs, iepazīstinot garīgo līderi ar svētceļniekiem no Krievijas.

Tradīcija dāvināt skaistu mūziku un dziesmas garīgajiem skolotājiem un augstākajām radībām ir plaši izplatīta daudzās reliģijās. Tibetas budisma tradīcijās mācības un svētības bieži tiek noslēgtas ar muzikālu sniegumu kā pateicību par iespēju noklausīties mācības par līdzcietību un mīlestību, kas balstās uz visu lietu ciešu savstarpēju atkarību. Mūsdienās šīs mācības ir īpaši vērtīgas, jo tās veicina harmoniskas attiecības starp dažādu tautību un ticību pārstāvjiem.

Borisa Grebenščikovs interese par budismu daudziem cilvēkiem Krievijā kļuva par pirmo soli dziļākai šīs austrumu kultūras iepazīšanai. Grupas "Аквариум" līderis ir tulkojis vairākas Tibetas lamas Čoki Nima grāmatas, tai skaitā "Dzīvības un nāves rokasgrāmatu". Boriss Grebenščikovs un grupa "Аквариум" svētā budisma mēneša laikā uzstājās ar lielu labdarības koncertu Kalmikijas apgabalā un veicināja budistu svētnīcas izveidošanu, kas veltīta Kalmikijas lamam Vangjalu.

Mācības, kas Rīgā tiek organizētas pēc Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Krievijas budistu lūguma, notiks Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā. To ietvaros garīgais līderis stāstīs par budisma filozofijas galvenajiem jēdzieniem, balstoties uz diviem klasiskiem sacerējumiem "Sirds sūtra" un "37 bodhisatvas prakses".

Galvenais šo budisma sacerējumu temats ir līdzcietības un dziļa vieduma attīstība pret visām dzīvības formām.

Biļetes uz mācībām var iegādāties "Biļešu serviss" kasēs.

Pēdējo reizi VS Dalailama ar plašu pasākumu programmu Latvijā viesojās aizvadītajā gadā, no 8. līdz 11. septembrim. Tā bija Nobela miera prēmijas laureāta, VS Dalailamas XIV trešā vizīte Latvijā, kuras centrālais notikums bija publiskā lekcija "Līdzcietības kultūra", kuru klātienē apmeklēja gandrīz 6000 cilvēku, bet internetā noskatījās vēl 8807 interesentu no 20 pasaules valstīm.

Vizītes laikā viņš tikās ar Saeimas deputātiem un Latvijas eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, kā arī Latvijas inteliģences un garīdzniecības pārstāvjiem - filosofiem Ilmāru Šlāpinu un Arni Rītupu, bērnu anesteziologu Pēteri Kļavu, Latvijas Universitātes rektoru Mārci Auziņu, kā arī arhibīskapu Jāni Vanagu un citām ievērojamām personībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!