Foto: Reuters/Scanpix
Vācijas ostas pilsētā Hamburgā 11. janvāra vakarā plkst. 21.10 pēc Latvijas laika tiks atklāta viena no šī gada iespaidīgākajām kultūras ēkām – Elbas filharmonija. Svinīgā koncerta mākslinieku vidū būs arī latviešu ērģelniece Iveta Apkalna.

Latvijā atklāšanas koncertam varēs sekot līdz Latvijas Radio 3 "Klasika" programmā, kā arī Elbas filharmonijas oficiālajā "Youtube" kanālā.

Grandiozā ēka, kuras stiklotā fasāde atgādina dzirkstošas jūras bangas, atrodas HafenCity pussalā, iepretim kuģu piestātnēm un UNESCO Pasaules mantojuma pieminekļa – ostas spīķeru rajona Speicherstadt tiešā tuvumā.

Ēka "uzbango" 110 metru virs ūdens līmeņa un piešķir jaunus vaibstus Hamburgas panorāmai, jaunos augstumos paceļot arī pilsētas mūzikas dzīvi.

Koncertzālē uzstādītas arī ērģeles ar 4765 stabulēm, turklāt Elbas filharmonijas titulētā jeb Goda ērģelniece (Titularorganistin) ir latviete Iveta Apkalna. Tieši viņa ir šīs zāles ērģeļkoncertu programmu sastādītāja un mākslinieciskā vadītāja.

"Tas ir viens no manas radošās dzīves pēdējā laika lielākajiem notikumiem un pārsteigumiem – nebiju gaidījusi, ka tikšu uzaicināta pildīt tik atbildīgu un radošu amatu – kļūt par Elbas filharmonijas titulēto ērģelnieci," intervijā radio "Klasika" nesen atzinusi Iveta. Tieši viņas rokās ir un būs šī instrumenta sejas radīšana un veidošana: "Būšu tā, kura Elbas filharmonijas ērģeles pārstāv ne tikai Hamburgā, bet visā Vācijā, medijos. Lielā, atbildīgā pozīcija, kuru ieņemu, nozīmē radīt šo ērģeļu veiksmīgu un labvēlīgu startu jaunajā filharmonijā, rūpējoties arī par to, kas un kādu mūziku pie šīm ērģelēm turpmāk atskaņos. Tāpat man būs jāspēj ieinteresēt komponistus radīt jaundarbus tieši šim instrumentam."

11. janvāra koncertā piedalīsies Kamilla Tillinga (soprāns), Vībke Lēmkūla (mecosoprāns), Filips Žaruskis (kontrtenors), Pavols Bresliks (tenors), Brīns Tervels (basbaritons), Iveta Apkalna (ērģeles), Bavārijas Radio koris, Ziemeļvācijas Radio Elbas filharmonijas simfoniskais orķestris un diriģents Tomass Hengelbroks. Programmā –Bēthovena, Kavaljēri, Lībermana, Mesiāna, Pretoriusa, Rīma, Vāgnera, Cimmermaņa un citu komponistu mūzika.

Tiešraidi radio "Klasikā" vadīs Gita Lancere, bet jau no plkst. 20.30 ēterā būs Ingas Saksones sagatavotais speciālizlaidums "Latviešu mūziķi pasaulē" – proti, uz Hamburgu Inga būs devusies jau 10. janvāra rītā, lai "Klasikas" klausītājiem sniegtu daudzpusīgu ieskatu jaunās koncertzāles atklāšanas pasākumos, iztaujātu Ivetu Apkalnu un piedalītos īpaši rīkotajā Elbas filharmonijas atklāšanas preses konferencē. Savukārt tiešraides starpbrīža sākumā – īsi pēc plkst. 22.00 – notiks saslēgšanās ar Hamburgas studiju: Inga Saksone atklās karstākos iespaidus par notiekošo Elbas filharmonijas koncertzāles atklāšanas ceremonijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!