Foto: Publicitātes foto

4. decembrī plkst. 19:00 ar kamerorķestra Sinfonietta Rīga (diriģents Normunds Šnē) koncertu „Kuncendorfs un Osendovskis” LNB Ziedoņa zālē tiks noslēgts Latvijas Laikmetīgās mākslas centra pasludinātais un organizētais Hardija Lediņa gads.

Koncertā tiks atskaņota apvienības komponista Platona Buravicka radītā "NSRD" ("Nebijušu sajūtu restaurēšanas darbnīca") albuma "Kuncendorfs un Osendovskis" aranžija, ko kopā ar kamerorķestri izpildīs solisti - muzikologs Orests Silabriedis un kādreizējā "NSRD" dalībniece Inguna Rubene.

""Kuncendorfs un Osendovskis" ir viens no Latvijas avangarda mūzikas spožākajiem piemēriem, kurā Hardija Lediņa eksperimentālais skaņu rokraksts apvienojas ar domubiedra Jura Boiko tekstu, risinot filozofisko stāstu par Alfrēdu, Jūliju, vīru ar cigareti, mītisko vietu Ķīnu un citiem pa dzīvi klīstošiem personāžiem. Albums tika ierakstīts 1984. gadā mājas ierakstu studijās Bānūžos un Pārdaugavā, to producēja Ingus Baušķenieks 1985. gadā," stāsta koncerta rīkotāji.

"Kuncendorfs un Osendovksis" nodošana "akadēmiķu rokās" savā ziņā tupina LLMC no vienas puses ironisko, no otras puses drosmīgo pieteikumu - kanonizēt Hardiju Lediņu, izgaismojot viņa personības un daiļrades pārlaicīgo dabu, kas spēj transformēties un būt aktuāla arī šodien.

Albuma aranžiju sagatavojis komponists Platons Buravickis, kurš sevi jau pierādījis laikmetīgās akadēmiskās mūzikas laukā. Orests Silabriedis to raksturo: "Jaunais komponists Platons Buravickis ir absolūti neordināra personība, un viņš labi piemērots darbam ar "NSRD" materiālu, jo šim puisim ar eleganto tauriņu un smalkajām kurpēm labi pazīstamas dzīves galējības - uz savas ādas pārbaudīta kuģu remontrūpnīcas gaisotne un turpat līdzās mākslas pasaules matērijas no vecmodīgām klavierēm līdz mūslaiku elektronikas jaunākajiem sasniegumiem."

Atzīmējot avangarda mūzikas un multimediju mākslas klasiķa Hardija Lediņa 60. dzimšanas dienu, Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs 2015. gadu pasludināja par Hardija Lediņa gadu. Tā ietvaros visa gada garumā notika dažādi kultūras pasākumi, kas izgaismoja un sniedz apkopojošu ieskatu Hardija Lediņa plašajos darbības virzienos.

Biļetes uz koncertu iepriekšpārdošanā iespējams iegādāties visās Biļešu paradīzes kasēs un internetā. Pašlaik biļešu cena - 10 eiro, bet tuvojoties koncertam tās kļūs dārgākas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!