Foto: Mercury/Scanpix.LETA. "The Beatles" Indijā

Kā grupas "The Beatles" oficiālais izjukšanas laiks biogrāfijās tiek rakstīts 1970. gads, tomēr beigu sākums jau bija iesācies krietni iepriekš – 1968. gadā, kad leģendārā un slavas nogurdinātā britu četrotne piedzīvoja gan lielu radošo pacēlumu, gan dažādas savstarpējās krīzes. Tieši 1968. gada 22. novembrī, tātad pirms 50 gadiem, pie klausītājiem nonāca apjomīgais paštitulētais dubultalbums, ko vāciņa lakoniskā noformējuma dēļ plaši atpazīst kā "The White Album" jeb "Balto albumu".

Pasaules vēsturē 1968. gads ir protestu un demonstrāciju laiks – Francijā Studentu maijs, Čehoslovākijā Prāgas pavasaris, ASV turpinās kustība pret Vjetnamas karu. Protesti notiek arī Polijā, Itālijā, Spānijā, Skandināvijas valstīs un citur pasaulē.

Tobrīd grupa "The Beatles" jau bija mainījusi pasauli, izdevusi astoņus albumus un baudīja svaigi iznākušā "Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band" izcilības auglus. Tomēr grupai tas bija sarežģīts laiks – iepriekšējā gadā no pārdozēšanas bija miris grupas atklājējs un menedžeris Braiens Epsteins, grupas dalībnieku kopīgā garīgā skološanās Indijā atstāja milzīgu radošo iespaidu, tomēr nekā neuzlaboja savstarpējās attiecības, Džons Lenons eksperimentēja ar LSD un niekojās ar heroīnu, šķīrās ar sievu Sintiju un uzsāka attiecības ar Joko Ono, par "The Beatles" faktisko līderi bija kļuvis Pols Makartnijs, bet Ringo Stārs pat uz brīdi no grupas aizgāja.

Tomēr 1968. gadā "The Beatles" arī nodibināja arī savu ierakstu izdevniecību "Apple Records", izdeva vienu no savām visu laiku populārākajām dziesmām – Pola Makartnija sarakstīto "Hey, Jude!", kā arī Indijā dzimušo devīto albumu – dažādu ietekmju piesātināto rokenrola meistardarbu "The Beatles" jeb "The White Album".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!