Foto: AFP/Scanpix

Aktieris un mūziķis Stīvens Sīgals bija ierakstīts Igaunijā 1. un 2. augustā plānotā "Augustibluus" festivāla dalībnieku rindās, bet nupat viņam dalība atteikta. Tas darīts, jo slavenais aktieris pēdējā laikā vairākkārt izteicis stipru atbalstu Krievijas prezidenta Vladimira Putina īstenotajai politikai.

Sīgals ir aizrāvies ar ģitārspēli un blūzu, kādēļ arī uzaicināts uz Igaunijā notiekošo blūza festivālu. Tomēr oficiālais paziņojums par viņa uzstāšanos sacēlis protesta vētru sociālajos tīklos, ņemot vērā to, ka viņš ir Kremļa politikas reklāmas seja Rietumos, kā arī Krimas aneksijas atbalstītājs, raksta "Guardian".

Protestu aizsāka igauņu rokmūziķis Tonis Māgi, izsludinot boikotu. Savukārt Igaunijas ārlietu ministrs Urmas Pēts portālam "Delfi.ee" norādīja, ka Sīgals ir kļuvis aktīvs politikā ar izdarībām, kas nav pieņemamas valstīm, kurās respektē likuma varu.

Sīgals iepriekš Krievijas medijiem norādījis, ka Putins "ir viens no mūsdienu izcilākajiem pasaules līderiem. Es viņu uzskatu par savu draugu." Tomēr igauņus vairāk satraucis politiski aktīvā aktiera pēdējais izteikums, ka Krimas okupācija bijusi "pilnībā pamatota".

Ar to pieticis, lai blūza festivāla organizatori pēc Malaizijas lidmašīnas notriekšanas paziņotu, ka atsauc Sīgala dalību "Augustibluus" festivālā.

"Daudziem jau bija liels pārsteigums, ka slavenais asu sižetu filmu aktieris spēlē blūzu, bet tas, cik ļoti un kādā veidā viņš ir iesaistījies politikā daudzus, tostarp organizatorus, ir negatīvi pārsteidzis," norādīja festivāla direktors Henriks Ditmans.

Tiek ziņots, ka blūza gardēžu un mūzikas kritiķu gadiem pozitīvi novērtētais festivals "Augustibluus Festival" šogad notiks jau 21 reizi.

"Nelielā pilsētiņa Igaunijas Rietumu jūras piekrastē – Hāpsala - festivāla laikā, pārtop par pozitīvu emociju piepildītu blūza mūzikas paradīzi. Festivāls ir iemantojis augstu novērtējumu starp citiem līdzīgiem Eiropas festivāliem.

Galvenā "Augustibluus Festival" skatuve atrodas gleznainā un vēsturiskā vietā – viduslaiku pils vidienē, uz kuras, starp slaveniem blūza mūzikas māksliniekiem no ASV, uzstājas arī Eiropas un pašmāju – Igaunijas talanti. Divu dienu "Augustibluus" programmā ir ne tikai koncerti, bet arī meistarklases, izstādes un jau tradicionāli akustiskie koncerti vecajā dzelzceļa satcijā.

"Jim Beam" klubs pašā Hāpsalas centrā būs atvērts "jam" sesijām līdz pat agrām rīta stundām. Kopumā uz astoņām festivāla skatuvēm norisināsies ap 30 koncertu, tostarp kvalitatīvu mūziku dzirdēsiet gan vasaras kafejnīcu terasēs, gan ielas muzikantu izpildījumā," teikts festivāla mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!